петак, 19 априла

Редак Микеланђелов цртеж могао би да заради 30 милиона eвра у Паризу

Аукцијска кућа „Кристи“, саопштила је да ће се Микеланђелов цртеж који је пронађен 2019.године, наћи на аукцији у Паризу, 18. маја 2022. године. Претпоставка је да би цртеж могао да заради 30 милиона евра.

Цртеж je једно од ретких дела ренесансног италијанског уметника који се налазио у збирци једног од колекционара. Први пут цртеж је продат 1907. године као једно од дела из познате Миккеланђелове школе.Све до 2019. године био „заборављен“, док га проценитељ британске Аукцијске куће „Кристи“ није препознао као оригинално дело које је нацртао уметник.

РТС :: Редак Микеланђелов цртеж могао би да заради 30 милиона eвра у Паризу

Процена је да је дело припадало „Микеланђеловој школи“, а верује се и да је цртеж један од првих дела које је италијански уметник нацртао.

Дело риказује уплашеног човека приказаног на фресци, „Крштење неофита“, од Масациа. На цртежу су приказане још две особе које стоје у његовој близини.

„Мислим да је овај цртеж једно од најузбудљивијих открића направљених као цртеж старих мајстора у давним временима“, рекао је Стијн Алстинс, Кристијев међународни шеф одељења за цртеже старих мајстора.

„Показује да Микеланђело ради две ствари у исто време, осврћући се на уметнике који су му претходили, у овом конкретном случају Масациа, као и да се радује сопственом раду и његовом револуционарном аспекту – посебно приказу човека. Тело које постаје тако важан део и у скулптурама, мислим на Давида у Фиренци, или на многе фигуре које је насликао у Сикстинској капели“, додао је Алстин.

Из „Кристија“ тврде да се ради о једном од најузбудљивијих открића после дужег временског периода. Откривени цртеж сматра се француским националним благом, али је недавно француска влада укинула тај статус у уметности, па се дело може понудити колекционарима широм света.

Цртеж ће бити изложен у Хонг Конгу и Њујорку, пре аукције у Паризу, која је заказана за 18. мај 2022. године.

Извор Ртс,рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.