субота, 20 јула

РАЗЛОГ ЗА РАТ? Шта за Русију значи блокада Калињинграда

ЛИТВАНИЈА је у суботу блокирала железнички транзит неке руске робе у Калињинградску област. Власти Вилњуса су овај потез образложиле наводећи да је у питању роба која је под санкцијама од стране Брисела због рата у Украјини, те да стога више не може да пролази кроз територију ЕУ чак и ако путује из једног дела Русије у други, пише РТ.

Зашто је Калињинград важан?

Калињинградска област је руска ексклава у Европи, која се налази између Пољске и Литваније дуж балтичке обале. Њен положај у срцу Европе омогућава да се преко ње лако испоручује руска робу у било који део ЕУ. Као ексклава, или територија која припада Русији, а која је географски одвојена од копна, требало би да има потпуни приступ и из копнене Русије, према међународном праву. Због тога, неки аналитичари сугеришу да би потез Литваније да блокира приступ Русији сопственој територији у извесној мери могао сматрати casus belli – разлогом за објаву рата. 

Зашто је Литванија блокирала транзит?

Према речима литванских званичника, одлука је донета након што је добијено одобрење Европске комисије, главног управљачког тела ЕУ. Многе земље, укључујући земље чланице ЕУ, увеле су свеобухватне санкције Русији као одговор на њену војну операцију у Украјини крајем фебруара. Европски блок је, између осталог, забранио улазак низа руских добара у ЕУ. Потез Вилњуса наводно има за циљ да спроведе ове забране.

Да ли је транзит блокиран за сву робу?

Не, забрањен је пролаз само роби коју је Брисел одобрио. Међу њима су сирова нафта и нафтни производи, угаљ, метали, грађевински материјали, напредна технологија, стаклено посуђе, неке намирнице и ђубрива, алкохол итд. Према речима гувернера региона Антона Алиханова, забрана значи да чак 50 одсто робе која је намењена Калињинграду може бити блокирана.

Може ли блокада довести до несташице снабдевања у региону?

Не нужно, јер је пролаз преко Балтичког мора још увек отворен за Русију. Према речима званичника из Калињинграда, као и челника већине малопродајних ланаца, регион је добро снабдевен храном и залихама и неће трпети застоје у испоруци три до шест месеци. Значајан део меса, млечних производа и рибе се производи у региону, а према речима шефа главне луке у региону Калињинград је чак извезао нешто кукуруза, пшенице и уљане репице последњих година.

Да ли постоји опасност за туризам/путнички саобраћај?

За сада нема претње. Док су путнички возови од копнене Русије до Калињинграда преко Литваније били заустављени почетком априла, четири велике руске авио-компаније одржавају летове Москва-Калињинград. Доступни су и морски трајекти, док извештаји наводе да руски званичници тренутно раде на покретању путничких морских рута преко Балтика.

Извор новости.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.