недеља, 14 априла

Рад јавних чесама на територији општине Медијана

Од укупног броја јавних чесама (21) на територији Градске општине Медијана, у функцији је 13 чесама и то су :
Чесма Брод у Брзом Броду
Чесма на зиду МК Брзи Брод
Чесма код билетарнице Ћеле кула
Чесма упарку код Зоне 2
Чесма у улици Ктитор
Чесма на Тргу Павла Стојковића
Чесма на Тргу 14.октобар
Чесма Пужу парку Чаир
Чесма Требињска Дом Здравља
Чесма на тргу Патријарха Павла
Чесма на Тргу Стевана Сремца
Чесма на Тргу Краља Милана
На чесми на Синђелићевом тргу у току је провера исправности воде.

Чесма испред зграде Градске општине Медијана је у фази реконструкције, а завршетак радова очекује се у наредних десетак дана, како се наводи у саопштењу.

Укупно 7 чесама у општини Медијана је ван функције, односно нису пуштене у рад, а то су:
Чесма на углу Епископске и Рајићеве — Донина чесма – треба урадити комплетну реконструкцију водоводне мреже унутар саме чесме, као и репарацију спољашњег дела фасаде. Чесма у власништву града.
Чесма у парку Свети Сава код фонтане “Крст“ – неопходна је замена и прилагођавање водоводне инсталације у стубу чесме, како би могле да се намонтирају обичне баштенске славине, уместо досадашње фото ћелије. Реконструисати и тело чесме, које је израђено од мермера (пукло на спојевима).
Чесма на Тргу Републике – Ротаријанска чесма – Спољашњи изглед чесме је у реду, али механизам који покреће доток воде је уништен и налазио се у телу чесме (тег, специјалан вентил и педала) – Предлог за реконструкцију водоводне инсталације и уградње обичних славина.
Чесма на кеју 29. Децембар – Мy плаце – потребно је урадити реконструкцију бетонског стуба, који је држао тело чесме, као и поставити нову водоводну инсталацију.
Чесма на Тргу Александра ујединитеља – Зекићева – Треба заменити вентиле у постојећој шахти, расклопити део стуба чесме и заменити унутрашњи део инсталација који је пукао и израдити од мермера делове чесме који су поломљени.
Чесма код фонтане – Парк Чаир – Оба точећа места су тотално уништена од стране грађана. Предлог за гашење оба точећа места. Место је неусловно за чесму без наџора.
Чесма „Буре“ на Палилулској рампи — Спољни део чесме уништен 90%. Инсталација од шахте до чесме цури и прави бару у дворишту стамбене зграде где се налази трафо станица(опасност од поплављивања станице).
У саопштењу наводе: “Имајући у виду степен оштећења предметних чесама, потребно је време да се доведу у исправно сање, јер захтевају свеобухватну реконструкцију.“
И додају: “Иако вољна да спроведе грађевинске радове, у вези са струкцијом свих преосталих чесама, које нису у функцији, Градска општина Медијана није у финансијској могућности да реализује предметне радове. С тим у вези, дана 07.06.2022.године, Градска општина Медијана, обратила се већу Града Ниша, захтевом да се увећа трансфер финансијских средстава за буџетску линију одржавање јавних чесама. Градска општина Медијана, у складу са расположивим финансијким средствима, у могућности је да врши одржавање јавних чесама, у оном делу, који се односи на потрошњу воде и обавезе за пружене услуге од стране ЈКП Наиссус.”

Председник општине Медијана, Небојша Коцић, у саопштењу је изјавио: “Овим путем апелујемо на грађане Ниша да буду одговорни, да савесно користе јавне чесме, да их не уништавају и не бацају отпад у одводне канале. Оштећења, која су честа, доводе до хаварија, које за последицу имају механичка оштећења и прекомерну потрошњу воде. Вода са јавних чесама неопходна је свим грађанима и представља јавно добро, које морамо да чувамо.”

Извор наисусинфо.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.