четвртак, 18 априла

ПРОНАЂЕНО РЕТКО НАЛАЗИШТЕ: Остаци римског водовода на траси новог Булевара. Радови заустављени, следе истраживања

На траси новог Булевара Свети Пантелејмон, приликом радова, пронађено је ретко налазиште – остаци римског водовода. Радови су заустављени, а према речима археолога Завода за заштиту споменика у Нишу Александра Алексића следе истраживања. Оно што је битно машине нису трајно оштетиле налазиште.
Ово ретко откриће датира из четвртог и петог века. Очекује се да ће на траси булевара и новог насеља бити откривен и римски амфитеатар.

„Ми смо знали да се остаци римског водовода ту налазе јер смо 2020. спровели заштитна истраживања. Тада смо обуставили радове на два градилишта северно и јужно од Булевара тако да смо знали да се тај водовод пружа и између, односно на траси самог Булевара. Сада је потребно да се обаве археолошка истраживања и да се пронађе начин како да се заврши Булевар, а да се сачувају остаци водовода. Можда постоји могућност и неке презентације у самом тротоару, али сада је још увек рано да о томе говоримо“, истакао је Алексић.

Постојање водовода на овим просторима пре 1700 година нам много говори. Он представља цивилизацију. Римљани су располагали знањем и технологијом да са великих удаљености доводе воду у граду, а знамо шта вода значи када је квалитет живота у питању.

„Оваква врста налаза је веома ретка. На територији Србије их има само пет, од тога су два у Нишу. То довољно говори о његовом значају“, казао је Алексић.

Археолог Завода за заштиту споменика у Нишу не очекује на овој траси још неко тако значајно налазиште. Подсећа да је у близини и простор Рибника, односно простор који се сада зове „Ардија“, на којем такође постоји археолошко налазиште.

Машине ће стајати све док истраживања не буду завршена. И градоначелница Ниша Драгана Сотировски истиче да ће процедура бити испоштована.

„Свуда где Завод наложи да машине стану, наше машине ће стати. Радићемо према инструкцијама Завода јер је нама у интересу да сачувамо археолошко благо, да се њиме поносимо пред домаћим и страним туристима, а истовремено да наставимо и радове на Булевару који ће бити „жила куцавица“ Града Ниша“, казала је она.

Извор римског водовода налазио се у Девојачком ждрелу у близини села Каменица, па је према археолозима, претпостављена дужина водовода око 10 километара. Водовод никада није откривен у целој дужини, део је откривен крајем 19. века а део између два светска рата.

 

 

 

Извор Нишке вести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.