четвртак, 18 априла

Посластичар из Ниша прави чуда – када видите крушку заборавите где сте

Хиперреализам и колачи који се по изгледу нимало не разликују од крушке, лимуна, наранџе, жира или јагоде, оно је што посластичара Вељка Спасића из Ниша издваја од колега.

Интересовање за вајарство навело га је да пре десетак година почне да израђује фигуре од фондана и чоколаде, а да недавно са сестром отвори посластичарницу.

Понуда ових дана обилује колачима у облику пилића и ускршњих зека који више подсећају на празничну декорацију него на дезерт, бар док се не окусе. Почео је да прави слаткише налик на мале скулптуре због тренда у посластичарству, али је томе остао привржен јер такви колачи изазивају одушевљење муштерија.

„Једна госпођа је дошла овде по препоруци, пришла витрини и рекла – јао, извините! Окренула се и отишла збуњена. Сутрадан се вратила и рекла – ипак нисам погрешила, ипак су то колачи. И наставила – ја ово никада нисам видела, имате много лепе колаче, кад сам пришла, мислила сам да су то фигурице за торту“, препричава Вељко.

Овај талентовани момак је после основне школе желео да се бави вајарством, али како тог смера није било у понуди нишке средње уметничке школе, изабрао је текстилни. Од завршетка школовања тражио је област у којој би испољио креативност и, како сам каже, експлозију идеја. Опробао се у дизајну ентеријера, модном дизајну и костимографији, да би на крају, на препоруку колегинице, почео да се бави слатком декорацијом и вајарство спојио са посластичарством.

„Правио сам колаче у облику наранџе, крушке, шљиве. Разно воће. За то не користим готове калупе, од саме лопте градим облик крушке, јагоде, шљиве… Постоји техника којом се то ради. Буквално вајам филом, мусом, углавном су филови воћни. Ако је облик крушке, инсерт је крушка, и кад се пресече, компот од крушке изађе из колача и буде баш освежавајући“, говори Вељко.

Да би овакви колачи добили коначан изглед потребни су дани израде јер се она одвија у фазама.

„На пример, крушка има само један завршетак, то је утапање у какао-чоколаду и путер која се боји јестивим пигментима, специјалним бојама за чоколаду. Ове шарице на крушки осенчим аир-брусхом. Кад радим наранџе, онда ту имам више фаза изградње. Буквално постоје три фазе да би се добио онај реалистичан изглед и да колач изгледа као кора од наранџе“, објашњава Вељко.

Изглед његових слатких уметничких дела није једино што одушевљава муштерије. Кажу да су задовољни укусом врхунске чоколаде са различитим воћним пуњењима.

„Квалитет се препозна, квалитет стављамо у први план. Користимо искључиво белгијске производе, белгијску чоколаду, путер, павлаке, и ја мислим да то људи препознају. Не можете да преварите муштерије, они знају и квалитет препознају“, говори Вељко.

Да је заиста тако потврђују наруџбине од три стотине чоколадних лимуна за свадбено послужење, као и купци који се изнова враћају.

Извор Н1.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.