субота, 20 јула

ПЛАНИНА У КАНАДИ ПОСВЕЋЕНА СРПСКОМ ВОЈВОДИ Храброст и неустрашивост српског војводе и народа као показатељ значаја улоге Србије у ратовима

По завршетку Првог светског рата једна планина у Канади названа је Путник, по српском војводи Радомиру Путнику.

PLANINA U KANADI POSVEĆENA SRPSKOM VOJVODI Hrabrost i neustrašivost srpskog vojvode i naroda kao pokazatelj značaja uloge Srbije u ratovima

У планинском масиву Кананаскис, у Канади, који броји неколико планина чије је називе тешко запамтити, постоји једна чије је име нама, грађанима Србије, веома познато – Путник. Названа је по нашем војводи, Радомиру Путнику.

Канађани су је тако назвали још 1918. године, након крвавог рата који је захватио читав свет четири године и у коме смо били савезници. Знајући да цене пожртвованост начелника Врховне команде српске војске који је у Церској бици са својом војском нанео први пораз Централним силама у Првом светском рату, посветили су им делић своје земље.

Оно што је својствено за српског војводу је да и када је губио, губио је тако да очува част Србије. Тако је након тројне инвазије Централних сила на Србију, крајем 1915. године, уместо понижавајућег сепаратног мира, наредио повлачење српске војске ка Косову и Метохији и Албанском приморју преко Албанских планина. Овај догађај је познат као “Албанска голгота” због страшних губитака које је претрпела српска војска. Претпоставља се да је од почетка повлачења живот изгубило око 72.000 људи.

Сто година након завршетка Првог светског рата, Равногорски покрет из Калгарија, највећег града канадске покрајне Алберте (којој припада планина Путник) и група људи из Едмонтона, овековечили су планину Путник откривањем и освећењем спомен-плоче на којој су на енглеском језику уклесане речи:

 

„Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847–1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила за време Првог светског рата (1914–1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства”.

 

 

 

Извор   АЛО

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.