недеља, 14 априла

ОПАСНО УПОЗОРЕЊЕ ОПЕК-а: Поручили су ЕУ да би санкције Русији могле да изазову хаос на ТРЖИШТУ НАФТЕ!

Садашње чланице ОПЕК-а су Алжир, Ангола, Екваторијална Гвинеја, Габон, Иран, Ирак, Кувајт, Либија, Нигерија, Конго, Саудијска Арабија, УАЕ и Венецуела

OPASNO UPOZORENJE OPEK-a: Poručili su EU da bi sankcije Rusiji mogle da izazovu haos na TRŽIŠTU NAFTE!

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) поручила је Европској унији да би садашње и будуће санкције Русији могле да изазову један од највећих шокова на тржишту нафте и да алијанса не може да замени руске количине и да неће повећати своју производњу.

У време када Брисел планира нове санкције руском енергетском сектору, званичници Европске уније у Бечу састали су се са представницима ОПЕК-а након позива Запада групи од 13 земаља да повећају производњу. „Могао би доц́и до губитка од седам милиона барела руске нафте и других енергената дневно, због садашњих и будућих санкција“, и других акција, рекао је генерални секретар ОПЕК-а Мохамед Баркиндо.

С обзиром на тренутно стање у сектору, наставио је Нигеријац, „било би готово немогуће надокнадити губитак количина те величине”.

ЕУ верује да ОПЕК може да повећа производњу из резервних капацитета, наводи се у документу ОПЕК-а који поседује Ројтерс.

Баркиндо је рекао да је тренутна нестабилност тржишта последица „нефундаменталних фактора“ ван контроле ОПЕК-а, сигнализирајући да државе неће повећати своју производњу.

ОПЕК +, проширени формат алијансе којој се придружила Русија, повећаће производњу за 432.000 барела у мају као део планираног постепеног укидања смањења производње уведеног током пандемије ковида-19.

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.