субота, 20 јула

Огњена Марија: Данашње послове одложите, јер не доносе срећу

Огњена Марија обележава се на данашњи дан. Неким породицама данас је и крсна слава, а за овај празник везују се разна веровања.
Огњена Марија,односно света великомученица Марина, је рођена крајем трећег века, у Јужној Анадолији, у Антиохији. Њена породица била је незнабожачка, и због тога је се отац одрекао када се у 12. години крстила. Свој живот посветила је Христу, и због тога је била сурово мучена. Посечена је мачем у 16. години, а њене мошти сматрају се чудотворним и исцелитељским, па су одувек поштоване.

Света Марија кажњава огњем
Постоји веровање да је Огњена Марија сестра Светог Илије и Светог Пантелејмона. Као и они, спада у огњевите свеце. Славе је они који су имали штете од грома и олује. У народу се каже “ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину”.

Овај празник веома је поштован у народу, па се на данашњи дан не ради ни у кући, ни у пољу. Верује се да на Огњену Марију “не ваља ни конац у иглу уденути“.

Још једно од веровања је то да ако девојка данас поклони огледало младићу у ког је заљубљена, он ће заувек гледати у њу као “у свој одраз у огледалу”.

Извор наисусинфо.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.