субота, 20 јула

Од понедељка пријаве за још 100 евра помоћи за младе

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да у понедељак, 16. маја, почињу пријаве за још 100 евра помоћи за младе од 16 до 30 година, који се нису пријавили у првом кругу.

„Они који су пријављени, не треба поново да се пријављују. Они који су у међувремену напунили 30 година, добиће помоћ зато што се из првог круга аутоматски пребацују у нови. Дакле, треба да се пријаве они који то до сада нису учинили, а који су, примера ради, напунили 16 година или су добили пребивалиште у Србији”, рекао је данас Мали за ТВ Пинк, пренело је министарство.

Мали је додао да пријава траје до 31. маја, а да ће новац бити исплаћен у прва три дана јуна.

Подсетио је да је у првом кругу исплаћен новац за више од 1,05 милиона младих, преноси Бета.

Мали је, говорећи о увођењу новог модела е-фискализације, истакао да се постижу добри резултати, да држава сада има важан алат у борби против сиве економије, јер је обезбеђена неупоредиво боља контрола и преглед, као и да држава неће правити компромисе по питању примене овог система.

„Систем е-фактура сада користе јавна предузећа и корисници јавних средстава, њих око 10.000, а то значи да нема више папирних фактура, сада се све обавља електронски, транспарентно, много је брже и јефтиније”, казао је он.

Навео је и да држава разговара са Међународним монетарним фондом, јер жели да унапреди швајцарску формулу по којој се обрачунавају пензије, како би се обезбедило њихов бржи раст, односно да та примања не заостају за просечним платама у Србији.

Мали је казао и да је до 20. априла у Србији забележено скоро 600 милиона страних директних инвестиција.

Министар финансија је напоменуо да је и поред великих улагања државе, као и огромне помоћи и привреди и грађанима, удео јавног дуга тренутно 51,7 одсто, што је, како је додао, далеко од нивоа који прописује Мастрихт.

Додао је да је за прва три месеца ове године Србија имала 72 милијарде динара дефицита у буџету, а да је планирали дефицит 82 милијарде динара.

„Уз све то, вратили смо и 188 милијарди динара, односно милијарду и по евра старих дугова у првом кварталу”, рекао је Мали.

Извор политика.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.