субота, 20 јула

ТЛО У СРБИЈИ СЕ НЕ СМИРУЈЕ После првог уследио и други земљотрес, грађани забринути

Нешто после 20:30 часова затресло се тло код Чачка, земљотрес је био јачине 3,6 степени по Рихтеру.

TLO U SRBIJI SE NE SMIRUJE Posle prvog usledio i drugi zemljotres, građani zabrinuti

Земљотрес се осетио 52 километра југозападно од Крагујевца и шест километара западно од Чачка.

Тло у Чачку још увек не мирује, а након првог регистрованог земљотреса магнитуде 3.2 јединица Рихтерове скале, регистрован је још један мањег интензитета пола сата касније. Потреси су се ноћас осетили у приградским насељима, али и у центру Чачка.

„Ођедном се све у кући затресло. Није дуго трајало, али се за разлику од осталих потреса овај поприлично осетио. Други је био слабији, али ипак ноћас нећемо имати миран сан. Плашимо се неког већег земљотреса, јер тло по свему судећи никако да се смири претходних дана“, рекла је за РИНУ Гордана Јанковић из насеља Атеница.

Први потрес су највише осетили становници насеља Љубић.

„Ствари у кући су нам се љуљале сигурно више од десет секунди. Уплашено смо кренули да изађемо напоље. Потрес је био јачи него онај који се догодио пре неки дан“, каже за РИНУ Дарко Петровић из Чачка.

Подсетимо, подрхтавање тла осетило се у Чачку и у уторак 10 маја када је у 9:20 часова регистрован земљотрес јачине 2,6 степени Рихтерове скале.

Србију је истог дана задесио још један земљотрес. Подрхтавање тла осетило се око 20 километара од Крушевца, а како су навели из Сеизмолошког завода, реч је о потресу од 3,9 степени Рихтерове скале.

Иначе, према броју становника, сеизмичком хазарду и због високе сеизмичке повредљивости стамбеног фонда, Чачак спада међу угроженије урбане центре, заједно са Јагодином, Краљевом, Крагујевцом, Новим Пазаром и Лозницом.

Током протеклих 15 година у близини Чачка догодила су се два снажна земљотреса. Епицентар најснажнијег са јачином од 5,4 степени по Рихтеру забележен је Краљеву 03. новембра 2010. године, док је други снажан потрес регистрован 15. фебруара 2008. године, а епицентар је био на падинама планине Јелице.

Извор ало.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.