недеља, 14 априла

Обележена годишњица страдања путника у возу у Грделици током НАТО бомбардовања

На данашњи дан 1999. године у НАТО агресији на мосту у Грделичкој клисури погођен је међународни воз 393 који је саобраћао на деоници Београд – Ниш – Скопље. Иако су од гранатирања воза прошле 23 године, до данас тачан број жртава није утврђен, а претпоставља се да је погинуло више од 50 цивила.

У част погинулих, комеморативни скуп почео је симболично у 11:55, када је и пао први пројектил, а венце су, као и претходних година, положиле породице страдалих, представници Железнице, Града Лесковца и припадници Војске Србије.

Након минута ћутања и химне ”Боже правде”, присутнима се обратила заменица градоначелника Лесковца Лидија Димитријевић која је истакла да је цела Србија пре више од две деценије преживела велику трагедију.

Ране због бурне историје наше домовине још увек нису залечене. И даље су свеже. Наша земља је пре 23 године претрпела трагедију. Нашу државу су напали са циљем да нас поразе. Изгубили смо децу, људе, а и након више од две деценије бол је иста. Другог дана Васкрса 1999. године наша Грделица, наш Лесковац, наша Србија завијени су у црно. Пет минута до поднева, 12. априла 1999. погођен је Међународни путнички воз број 393. Број жртава је и даље непознат. Сваки живот је непроцењиво вредан. Вечна им слава – рекла је Димитријевић.

НАТО агресија над тадашњом Југославијом почела је 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана. У том рату страдало је око 2.500 људи, од чега 500 цивила, међу којима и 79 деце. Рањено је више од 12.500 људи, а бачено скоро 500.000 пројектила и 40.000 касетних бомби.

 

 

 

Извор Јужневести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.