субота, 20 јула

Ниш домаћин ученицима из неколико земаља на кулинарском пројекту Еразмуса „Бакина кухиња“

Ниш и Правно-пословна школа биће наредних дана домаћини ученицима и професорима из Литваније, Белгије, Италије, Хрватске и Турске на „Еразмус плус“ пројекту „Бакина кухиња“, чији је предмет упознавање са традиционалном храном ових земаља, али наравно и размена искустава и нова пријатељства.

Овим поводом данас је за учеснике организован пријем у Градској кући, где им је добродошлицу пожелела већница за образовање Марија Ранђеловић.

„У име градоначелнице, Града Ниша и своје лично име желим вам добродошлицу, да се осећате добро и понесете лепе успомене из нашег лепог града. Желим да кажем да је пројекат у којем учествујете заиста врло интересантан, пре свега желим да кажем да су Еразмус плус пројекти веома сложени и да то што учествујете у њима показује колико сте спремни и посвећени образовању и свему ономе што може да буде део ваше будућности и будућности овог града”, рекла је Ранђеловић, па додала да се ради о неуобичајеној ствари.

“Искрено верујем да ученици Правно-пословне школе у Нишу у овом издању “Бакине кухиње” могу бити добри домаћини својим вршњацима. Овај пројекат се бави здравом храном и здравим стиловима живота. Оно што је веома интересантно је да ћете на крају пројекта објавити мали електронски кувар са овим рецептима. Веома је важно што негујете вашу традицију и што се бавите њеним очувањем. На овај начин ћете упознати неке нове стилове, пре свега стилове живота и другачије кулинарске навике”, изјавила је већница, па пожелела учесницима да се друже и стичу нова пријатељства, као и да такмичење није оно што је најбитније.

На пријему се обратио и професор Правно-пословне школе Милорад Гавриловић, који је истакао значај присуства у Градској кући.

“Желим да се неизмерно захвалим градоначелници и данашњем домаћину др Ранђеловић, што смо имали прилику да, после короне, поново будемо гости Градске куће. За мене лично и за Правно-пословну школу посета Градској кући је увек посебан доживљај, из простог разлога што је то доказ да градска власт прати и подржава пројекте које реализује школа. Надам се да ће и ова посета вама остати у трајном сећању. Пројекат прође, али надам се да ће ова пријатељства остати трајна и да ћете једног дана, када будете озбиљни привредници, успоставити озбиљне контакте на добробит свих нас.”

На пројекту учествује и Анастасија Илић, ученица трећег разреда Правно-пословне школе.

“Ове недеље имамо прилику да будемо домаћини ученицима из различитих земаља. Програм је почео данас и траје до петка, али су ученици ту више дана због превоза. Ради се о храни, али је сврха упознавање са људима. Пре месец дана сам била у Хрватској и упознала разне пријатеље са којима се и данас чујем.”

Професорка из Литваније истакла је да је веома поносна што се налази са својим ученицима у Србији.

“Србија је до сада за нас била непозната земља и било нам је важно да упознајемо земље са различитим културама, језицима и традицијама. Док учимо о другим културама, представљам одругим народима нашу традицију и делимо сва сазнања. Јако смо срећни што смо овде и у контакту смо већ три године. Тужни смо што се проекат ближи крају и што ћемо се растати ускоро.”

Извор градскипортал018.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.