четвртак, 18 априла

Бојанић: Зашто избегавамо реч НАЦИЗАМ? Путин исправно каже ,,ДАН ПОБЕДЕ НАД НАЦИЗМОМ“

У нашим медијима се стално спомиње ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ… а где је ту НАЦИЗАМ и Хитлерови (немачки) нацисти? Суштина страдалаштва је у Хитлеровом (немачком) НАЦИЗМУ као и у Мусолинијевом (италијанском) ФАШИЗМУ и њиховим савезницима. Фашистичка Италија је капитулирала септембра 1943.год. И УСТАШЕ су били НАЦИСТИ…

Путин упозорио ривале, оштрим и јасним говором прошле године… ,,Током говора прошле године на Паради победе у Москви председник Русије Владимир Путин се оштро осврнуо на нацистичке идеје (које се данас показују као тачне) које су, како је са жаљењем изјавио руски лидер, и у савременом свету популарне код неких група људи.“ нагласио је Путин.

У складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, припадници Гарде Војске Србије извршили су данас почасну паљбу са Савске терасе на Калемегдану, поводом обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом.

Наша Даница Црногорчевић данас наступа у Москви поводом Дана победе… велика част за СРПСКИ род и порука
Величанствено, сутра у Москви наша Даница…

Даница Црногорчевић ће наступити у оквиру главног програма а после војне параде, она ће извести том приликом песму „Весели се, српски роде“. Након програма уследиће свечана поворка Бесмртног пука.

У знак сећања на жртве фашизма и нацизма у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе. Тада се обележава и Дан Европе, дан када је створена данашња заједница европских народа.

  1. маја, обележава се Дан победе, јер је на данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је страдало око 65 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на територији тадашњих 60 држава.

Традиционално и поред специјалне војне операције Руске армије у Украјини у Русији, 9. маја ће бити одржана велика војна парада у част 77. годишњице победе над нацистичком Немачком.

БЕСМРТНИ ПУК ШИРОМ СРБИЈЕ

МОСКВА СЕ ПРИПРЕМА ЗА СВЕЧАНУ ПРОСЛАВУ

Укупно 11.000 војника, из 131 јединице, ешалони савременог наоружања и опреме и 77 летелица учествовало је у припреми параде.

Руска авијација летеће и у облику слова З.
Након програма уследиће свечана поворка Бесмртног пука.

ДА СЕ ПОДСЕТИМО ШТА ЈЕ НАЦИЗАМ А ШТА ФАШИЗАМ
ФАШИЗАМ У ИТАЛИЈИ

Бенито Мусолини
– Најзначајнији политички систем, на нашу трагедију и многих других, који је настао после Првог светског рата јесте фашизам.

– Најпре се појавио у Италији, а затим и у Немачкој и у другим земљама.

– Назадни друштвени слојеви видели су у фашизму излаз из кризе капиталистичког система.

– Основне одлике фашизма су национализација, расизам, диктатура и агресија.

– Реч фашизам је латинског порекла што у преводу значи свежањ прућа из кога је штрчала секира.

Свежањ прућа, Википедија
– У старом Риму тај свежањ значио је моћ и власт и симболизује борбеност и дисциплину.

– Оснивач фашизма у Италији био је Бенито Мусолини. Фашистичи одреди створени су 1919 године, а 1922 године фашисти су извршили “ марш на Рим “ и преузели власт у Италији.

– Затим су за неколико година укинули све грађанске и политичке слободе и успоставили диктатуру фашистичке партије, једине дозвољене фашистичке организације.

У Другом светском рату велики број Срба је стардао од фашиста, тај покрет је био и велико зло за целокупно човеченство.

НАЦИЗАМ У НЕМАЧКОЈ

Адолф Хитлер

Национал-социјалистички покрет настао је у Немачкој исто кад и фашистички у Италији 1919.

– Раздобље Немачке историје од ове године па до доласка Адолфа Хитлера на власт 1933 године назива се раздобље Вајмарске републике.

– Дуг период привредне кризе у Немачкој довео је до опадања производње, незапослености, пораста цена, глади. Због тога је број присталица нацизма непрестано растао.

– Национал-социјализам (нацизам) развијао се из мале Немачке радничке партије, а на њеном челу је био Адолф Хитлер.

– Хитлер је убрзо и створио оружане групе (јуришни одреди).

– Користећи економску кризу нацисти су покушали да изведу пуч у Минхену.

– Пуч се завршио неуспешно а водећи чланови партије су похапшени. Хитлер је у затвору написао књигу “ Моја борба “.

– Нацисти су освајали све више гласова а Хитлерова популарност је била све већа.

– Хитлер је постављен за канцелара Немачке 1933 године, а у року од годину дана нацисти су овладали свим државним органима и завели диктатуру.

Кукасти крст

Симбол НАЦИЗМА био је КУКАСТИ КРСТ (СВАСТИКА). Од усвајања свастике (Кукастог крста) као симбола немачке нацистичке партије и Адолфа Хитлера, симбол данас углавном асоцира на нацизам, фашизам и расизам, Други светски рат и холокауст. Пре овог преузимања од стране нациста СВАСТИКА је била симбол светла, таме, живота, Сунца и словенског бога Сварога.

– Хитлер је узео назив Фирер (вођа), и то је био почетак трећег рајха и пропаст Вајмарске републике.

– Први су под ударом расног учења били јевреји у Немачкој, којима је одузето право да буду грађани рајха.

– Највећи прогон Јевреја до почетка другог светског рата збио се у “ Кристалној ноћи “ новенбра 1938 године у којој је убијено неколико десетина Јевреја и запаљене бројне јеврејске богомоље и куће. После тога следи Други светски рат.

ЗА ДЕО ОМЛАДИНЕ ЈЕ ПРОБЛЕМ И НЕЗНАЊЕ

Жалосно је данас видети како поједине индивидуе каче по својим ФБ профилима и жврљају по фасадама зграда симболе фашизма и нацизма (Хитлер, кукасти крст, нацистички поздрав…).

Питам се да ли смо уопште свесни какво зло нама Србима су нанели нацисти и фашисти. Изгледа да ништа не знају о злу нацизма и фашизма.

Да ли знамо да су под тим симболима усташе клале нашу децу и род?

Зар заборављамо и зло које су нам приредили на данашњи дан у Крагујевцу, када су и децу (ђаке) стрељале геноцидне нацистичке и фашистичке звери.

Као уредника сајта Српска историја и као наставника историје та појава ме доста брине.
Зар ми немамо наше симболе (заставе, грбове, генерале, краљеве, цареве, патријархе, поздрав са спојена три прста…)?

Што даље од тих сурових идеологија и симбола, које нам ништа добро нису донеле… сем убиства, патњу, разарања и страдалаштво.

Окупимо се и ујединимо се око своје историје и симбола, то нама припада, то смо ми.

Дан Европе

Први кораци ка уједињењу европског континента и формирања данашње Европске уније учињени су 9. маја 1950. год. На самиту лидера ЕУ 1985. одлучено је да се 9. мај слави и као Дан Европе.

Тадашњи министар спољних послова Француске, Робер Шуман предложио некадашњим љутим непријатељима Француској и Немачкој да успоставе заједничку организацију којој ће поверити управљање производње угља и челика.

Извор градскипортал018.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.