четвртак, 18 априла

МЛАДИ У СРБИЈИ СВЕ ВИШЕ ЖЕЛЕ ДА ПРОБАЈУ СНУС, А ОПАСНО ЈЕ! Да ли знате шта је уопште то?

Снус има већу око 45мг никотина на 1 грам, односно у једном паковању, па самим тим може бити опаснији од традиционалних цигарета

MLADI U SRBIJI SVE VIŠE ŽELE DA PROBAJU SNUS, A OPASNO JE! Da li znate šta je uopšte to?

Снус је врста дувана која се не пуши већ се пакује у амбалажу која подсећа на кесице чаја и жваће. Млади у Србији све чешће желе да пробају снус, не схватајући да он може имати штетне последице пођеднако као и традиционална цигарета.

– У питању је специјално припремљен самлевен дуван, који је влажан и лако се ресорбује између десни и усне дупље. Производи се у Шведској и у земљама Северне Америке у кесицама које личе на оне за чај. Забрањен је у Европској унији, једино је дозвољен у Шведској где га традиционално користе деценијама јер сматрају да је добар у одвикавању од пушења. Шта се на нашем тржишту налази, нисам сигурна – истиче др Снежана Алчаз, неуропсихијатар и начелник службе болничког лечења Специјалне болнице за болести зависности, као и председник Секције за болести зависности у јутарњем програму ТВ „Прва“.

Прим. др Петар Боровић, с друге стране, истиче сва лоша својства ове врсте никотина.

– Има високу концентрацију никотина. Један део се гута и он оштећује желудац, па му се додају карбонати који би то могли да ублаже. Америка нпр. има заслађени снус, који је пријатан, али све је то најчешће увод у дуван. Мозак се навикне, производи допамин хормон среће. Е, онда временом мозгу смета превише допамине, а пошто никотин блокира б-ензим, смањује се и број рецептора, па тело жели још. То је као када почнете да пушите 5 цигарета дневно, па вам после неког времена није довољно, кренете 10, па 20 и, на крају целу паклу. Дакле, реагује се као на сваку дрогу. Кажу да је најтеже престати са хероином, па никотином, а онда тек кокаином и кафом. Наводно су се никотинска и хероинска криза изједначиле.

– Не садржи састојке који се развијају током сагоревања, али садржи нитрозамин који је одговоран за повећање ризика од карцинома панкреаса, садржи материје које изазвају карцином усне дупље и једњака, али опет изгледа да је мање опасан од цигарета и електронских цигарета, као и несагоревајућег дувана. Ипак, неко ко почне да користи снус или било коју врсту дувана, губи своју слободу – истиче др Алчаз.

Др Боровић објаснио је како се данас гаји дуван, односно колико се штетних хемикалија у њега убацује.

– Данас се дуван гаји другачије – пустите га да нарасте и створи 22 листа, онда му одсечете врх и тако незрели дуван се ставља у просторије где се додају хемикалије да сутра буде фантастично жут и људи мисле да пуше квалитетан дуван. А још у току гајења се такође користе хемикалије јер он не може да расте да буде укусан ако нема радиоактивни полонијум 210. Зато млади данас обично почињу са наивним снусом, а касније се иде на нешто друго, треће – закључио је у разговору за „Прву“.

 

Извор   Еспресо.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.