недеља, 14 априла

Маршом „Бесмртног пука“ у Нишу обележен Дан победе (ФОТО+ВИДЕО)

Поводом Дана победе, 9. маја у Нишу је организован марш „Бесмртног пука“ којим се чува сећање на страдале војнике и цивиле у Првом и Другом светском рату.
Маршу од логора „Црвени Крст“ до Трга Краља Милана претходило је полагање венаца на споменик црвеноармејцима настрадалим новембра 1944. године надомак Ниша приликом америчког бомбардовања.

Венце и цвеће на споменик положили су представници града и нишких градских општина, Нишавског округа, војске, полиције, Руско-српског хуманитарног центра, војни ветерани, мотоциклисти, чланови различитих организација и удружења.

Колону су предводили мотоциклисти и грађани, међу којима и градоначелница Ниша Драгана Сотировски, са транспарентом „Бесмртни пук Ниш“.

Учесници скупа носили су фотогафије предака настрадалих у Првом и Другом светском, али и фотографије својих пријатеља и рођака настрадалих у ратовима на простору некадашње Југославије и током НАТО бомбардовања.

У колони је било више стотина грађана, а многи од њих носили су српске и руске заставе, као и неколико руских застава са латиничним словом „З“ и симболима Доњецке Републике.

Члан организационог одбора, народни посланик Српске напредне странке Милош Банђур подсетио је да су грађани Ниша и претходних година, све до 2019. године Дан победе обележавали маршом „Бесмртног пука“.

„Обележавање Дана победе посебно је важно сада када постоје покушаји да се историја прекроји и не само да се прекроји већ да се гледа кроз негатив, а то значи да се они који су били злочинци прикажу као жртве, а да они који су били ослободиоци, да се прикажу као џелати“, изјавио је Банђур.

Он је казао да ми памтимо историју онакву каква јесте и зато редовно облежавамо Дан победе.

„Знамо да су Совјетски савез и његови народи, као и наш народ дали одлучујући допринос победи над нацизмом. Ту су и западни савезници, али је њихова воља да ли желе или не да прослављају овај дан или Дан Европе“, изјавио је Банђур.

Према његовим речима, кроз обележавање Дана победе српски народ даје подршку руском народу и руском руководству да истраје у борби против нацизма, у денацификацији Украјине и коначној победи „правих вредности“.

Скуп је завршен полагањем венаца на Споменик ослободиоцима Ниша на централном градском тргу.

Извор нишкевести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.