петак, 19 априла

(МАПА) ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Руске снаге ушле у челичану Азовстаљ у Мариупољу; Кијев и Запад спремају нове провокације

У ТОКУ је 46. дан Руско Украјинског рата. Руска војна техника, након што се повукла испод Кијева, креће се у правцу ослобођеног Изјума, у Харковској области где ће ускоро почети да се окружује најспособнији део украјинске војске.

 

(МАПА) ПОСЛЕДЊИ ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Руске снаге ушле у челичану Азовстаљ у Мариупољу; Кијев и Запад спремају нове провокације

У међувремену, наставља се уништавање складишта нафте и стратешки објекти широм земље.

Извештај је дао генерал Михаил Мизинцев.

Он је нагласио да Кијев, уз подршку Запада, припрема акције са масовним уништавањем цивила у ЛНР како би за то окривио Оружане снаге Русије.

Такође казао је и да Украјинска страна није обезбедила ниједан од девет хуманитарних коридора најављених за данашњи дан у Запорошком и Доњецком правцу према Русији.

– Украјински неонацисти су поставили ватрене положаје и поставили тешко наоружање у школске зграде, градску болницу и стамбене зграде у Константиновки у ДНР – каже Мизинцев.

Фабрика Азовстал једно је од последњих нацистичких скровишта у Мариупољу. Били су добро припремљени за одбрану, али су борци Оружаних снага РФ и ДНР ушли у индустријску зону, крећу се напред. Лука код челичане је у рукама проруских снага.

У извештају се наводи да Кијев, уз подршку низа западних земаља, наставља да припрема монструозне и немилосрдне акције са масовним уништавањем цивила у ЛНР како би додатно окривио Оружане снаге РФ:

-У селу Раговка, Кијевска област, планирано је да се изврши провокација организовањем режираних снимања претреса и отварања места масовних гробница цивила које су наводно убиле руске војне особе. Да би се овој провокацији дао већи кредибилитет, у снимање ће бити укључена група украјинских форензичара и припадника националне полиције;

-Репортери страних медија су унапред стигли у град Кремјанаја у Северодоњецкој области и сместили се у зграду регионалне болнице како би снимили провокацију коју су припремиле Оружане снаге Украјине гранатирањем, наводно од стране руских војника, возила хитне помоћи која превозе пацијенте;

-У селу Белогоровка, Попасњански округ, неонацисти су минирали резервоаре са хлором на територији воденог канала, који планирају да разнесу када се приближе граду Народне милиције ЛНР.

Извештај такође каже да у Лисичанску у ЛНР јединице Оружаних снага Украјине опремиле су упориште, поставиле оклопна возила и противваздушне топове у згради Педагошког факултета.

– Провокације украјинских власти још једном демонстрирају њихов нехуман однос према судбини народа Украјине и сведоче о потпуном непоштовању свих норми морала и међународног хуманитарног права, наводи се у извештају МО.

Како је саопштено Оружане снаге РФ дневно су евакуисале 18.668 људи из опасних региона Украјине, укључујући 2.910 деце, а укупно од почетка специјалне војне операције – већ 723.102 особе, од којих су 138.063 деца. Значајан део становништва који су насилно држали неонацисти у украјинским градовима и даље тражи било какву прилику да се евакуише на територију Русије.

– Украјински неонацисти и даље држе као „живи штит“ таоце 6.338 страних држављана из 12 држава, а 77 страних бродова из 18 држава и даље је блокирано у украјинским лукама, каже се у Извештају и додаје да претња од гранатирања и велика минска опасност коју ствара Кијев у својим унутрашњим водама и територијалном мору не дозвољавају бродовима да безбедно изађу на отворено море.

Кијевске власти, као и до сада, настављају да избегавају интеракцију са представницима држава и компанија које поседују бродове у решавању питања обезбеђивања безбедног изласка страних бродова у подручје прикупљања.

 

 

Извор Новости.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.