петак, 19 априла

Љубиша Самарџић добио споменик: Шурда „оживео“ у Нишкој Бањи

Глумац и редитељ Љубиша Самарџић (1936-2017) добио је споменик у Нишкој Бањи, граду у којем је живео од своје десете године до одласка на факултет у Београд.

Љубиша Самарџић је рођен 1936. у Скопљу, одакле се његова породица преселила у Нишку Бању када је имао десет година, пошто му је отац као рудар добио посао у оближњем руднику. У том месту је живео све до одласка у Београд на студије.

Споменик урађеном по лику Шурде, који је тумачио у серији „Врућ ветар“, открила је његова супруга Мирјана са четворо унучади, а постављен је централног шеталишта у бањском парку.

Откривању су присуствовали и Самарџићева ћерка са супругом, грађани, представници Града Ниша и Општине Нишка Бања. Иницијатива за подизање споменика Самарџићу потекла је од грађана, а спровели су је чланови Локалне акционе групе „Катена мунди“, уз финансијску подршку Града и Општине.

Мирјана Самарџић је навела је да су њеног супруга с Нишком Бањом повезивале лепе успомене.

„Често је причао о Нишкој Бањи и ми смо често долазили овде, долазили смо и на нишке фестивале. Волео је да дође, да види своје другаре“, изјавила је Мирјана Самарџић.

Казала је да је добра идеја то што је споменик њеном супругу урађен по лику Шурде, и да ће се људи сетити лепих времена када га виде.

„Лепо је дочарао тај лик, а био је потпуно супротан његовој природи. Он је био радан, вредан човек. Далеко од тога да је лежао уз кафицу“, истакла је она.

Према њеним речима, њен супруг је упркос великој популарности био изузетно једноставан и кретао се међу људима као и сви други.

„Радио је посао који воли, заправо је ујединио три професије – глуму, продукцију и режију. У томе је уживао, а радећи никада није видео себе као неког ко је изузетан, а био је познат“, рекла је Самарџић.

Један од најбољих пријатеља тог глумца, Ратомир Банковић из Нишке Бање, казао је да је Љубиша волео друштво с којим је одрастао, да је увек био весео, умео да забавља друштво и води главну реч.

„И када је постао познат, често је долазио у Нишку Бању, популарност није утицала на њега, понашао се сасвим обично“, рекао је Бранковић.

Растко Манојловић из Нишке Бање, познатији као „Аца брица“, казао је да су Самарџић и он заједно одрастали у том месту.

Љубиша је рано остао без оца и његова мајка је отворила посластичарницу, одмах поред фризерске радње Манојловићеве породице. Казао је да Самардћићу он био главни фризер за филмове „Прекобројна“ и „Куда иду дивље свиње“.

„Када се припремао за улогу Шурде, долазио је код мене у радњу да му покажем чега све има у једној фризерској радњи, како се држи бријач, како се сапуна“, присетио се Манојловић.

Извор нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.