субота, 20 јула

ИЗВОР СВЕТЕ ВОДЕ КОЈА ИСЦЕЉУЈЕ Невероватна прича крије се иза имена овог манастира, надалеко чувен по овој икони!

Манастир Рајиновац са црквом „Рођења Пресвете Богородице“ налази се на 30км од Београда, у насељу Бегаљица општине Гроцка. Прво писано помињање манастира Св. Рајко датира још из 16. века.

IZVOR SVETE VODE KOJA ISCELJUJE Neverovatna priča krije se iza imena ovog manastira, nadaleko čuven po ovoj ikoni!

Манастир Рајиновац са црквом „Рођења Пресвете Богородице“ налази се на 30 км од Београда, у насељу Бегаљица општине Гроцка. Прво писано помињање манастира Св. Рајко датира још из 16. века.

Легенда каже да је некад давно, код неког богаташа у Бегаљици служио момак по имену Раја. Кад је одслужио своје, Раја је кренуо својој кући, али су га код извора убили и опљачкали газдини синови.

Да би окајао грехе своје деце, за исту суму дуката коју је исплатио Раји газда је подигао малу дрвену цркву недалеко од извора где је убијен. У народу се говорило да је цркву подигао Рајин новац, те се она отуд и данас зове Рајиновац.

Извор крај којег је Раја убијен постоји и данас – верује се да му је вода света и да има исцелитељске моћи.

Првобитна црква брвнара је у 18. веку обновљена од чврстог материјала, а темељну обнову манастира 1793. године извршио је бегаљички кнез Стефан Андрејевић Палалија. Кнеза су погубиле дахије 1804. године и сахрањен је у манастиру, у коме су једно време почивале и мошти српског краља Стевана Првовенчаног.

Данашња црква само делом има првобитни изглед. Манастир Рајиновац код Гроцке је надалеко чувен и по икони Пресвете Богородице Рајиновачке која, како се верује, помаже многима који не могу да имају потомство.

Манастир је активан и у њему живе монахиње. У народу се поштује и извор Свете Петке у Камендолу за коју такође постоји веровање да има лековита својства. На општини Гроцка постоји више од десет цркава, од којих су најстарије Црква Св. Тројице у Гроцкој, изграђена у класицистичком духу, и храмови у Болечу и Калуђерици.

 

 

 

 

Извор Ало.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.