петак, 19 априла

Интернет пун замки за најмлађе (1): На клик до кокаина

Зафалило му за стан, па позвао верне пратиоце да му уплате по евро и помогну да га купи.

Инфлуенсер Владимир Звекић Веселин (24) затражио је од пратилаца на друштвеним мрежама да му помогну да сакупи 50.000 евра, како би дошао до сопствене некретнине. Кад су деца почела да траже 117 динара за Веселина, родитељи су се пожалили медијима и “интернет просјак” варијанта је из виртуелног света искочила у јавност. Младом инфлуенсеру је позив у помоћ да се стамбено обезбеди могао да донесе и шест пута више новца од траженог, јер само на Инстаграму има 328.000 пратилаца, на Јутјубу више од 51.000, а на Тик-току 93.000.

Брига родитеља је сасвим разумљива јер се с једне стране се деца искоришћавају за долазак до новца, а с друге постоји страх како ће неко ко је њиховим малишанима узор, својим поступком утицати на њихов ментални развој. Неки су критиковали инфлуенсера због оваквог потеза, указујући му да док се новац сакупља за лечење деце и младих од најтежих болести, он би на исти начин да решава стамбено питање. Веселин се правдао причом да је тражио стан за пријатеља, па налетео на један њему занимљив. То откриће је поделио са пратиоцима који су га наговорили да тражи новац од фанова. Стан кошта 80.000 евра, а он, каже, нема ни део тих пара, па ће то урадити вероватно путем стамбеног кредита. Правдао се и да ради од своје 15. године, да се бавио физичким пословима, брањем воћа и поврћа, био запослен у локалу брзе хране, радио и трећу смену…

– Не молим никога, већ сам почео да користим пун потенцијал друштвених мрежа, као и све моје колеге – рекао је Веселин.

Својевремено се најмлађа популација одушевљавала, како су писали медији, бесним ламборгинијем јутјубера Богдана Илића, познатијег као Бака Прасе, али и поршеом за чијим је воланом виђен. Он је зарадио захваљујући огромној популарности о којој говори догађај из Новог Сада где је настао хаос у тржном центру у којем је гостовао. Довољно је било да се појави и изазове општу хистерију, јурњаву и падање младих у несвест, због чега је полиција морала да реагује и евакуише масу.

Као бомба је пре три године ођекнула вест у Хрватској, а почетком ове у Србији да млади могу набавити дрогу путем интернета. Испоставило се да је и за купце и за дилере то добар вид купопродаје јер је смањен ризик од откривања, а анонимност обезбеђена. Стиже малолетницима на кућну адресу као и друге пошиљке попут одевних предмета и мобилних телефона. У Истри је такав начин трговања спидом користио део интернета који се назива “дарк њеб ” или “поџемни интернет”.

У Србији је полиција радила на откривању група на чет мрежи Телеграм, преко које су се продавали наркотици. Родитеље у Београду и Новом Саду посебно су забринули плакати на аутобуским станицама на којима је писало да се путем група на Телеграм апликацији могу набавити марихуана, кокаин, екстази, сканк…

На друштвеним мрежама је тик-токерка средњих година која се представила као “тета Славица”. Ова мајка троје деце има доста прегледа на тој друштвеној мрежи коју углавном прате млади, а качи снимке не само на којима је сама, већ и са неким од својих малишана. Садржаји које поставља су провокативни, а најчешће је то “тверковање”, односно провокативан рад задњицом. Деца могу да виде свашта, а врхунац је снимак из прошле године када су два ђака од 14 година у Бачком Јарку сексуално злостављали годину дана млађег дечака са сметњама у развоју. Тај снимак се убрзо проширио друштвеним мрежама.

Туча девојчица
Снимци вршњачког насиља су и те како присутни на друштвеним мрежама, а о бруталности говори снимак од пре неколико месеци на којем се види туча две девојчице од 13 година у дворишту основне школе у Смедеревској Паланци. Оне су се као у рингу шамарале, шутирале, ударале песницама, а около њихови вршњаци навијали узвицима “Набоди је”, “Ако, брате, крљање…” и снимали мобилним телефонима.

Старлета изударала госта
Туче и вређања су саставни део интернет садржаја доступних малишанима, а једну од њих приредила је словеначка старлета Денисе Даме која је у студију Пере Мартића, изузетно популарног јутјуб стримера изударала госта Едвина Реџића, само зато што је казао да није његов тип жене. Тај видео је имао 150.000 прегледа, а словеначки портал Хоп тврди да је у једном тренутку било више од 5.000 пратилаца.

Извор вестионлине.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.