четвртак, 18 априла

Духовите народне пословице које је забележио Вук Караџић: 10 хит пословица које ће вас насмејати!

Владета Јеротић често је напомињао да, ако се икада осетимо разочараним у наш српски народ, отворимо књигу народних пословица.

У њој ћемо наћи непресушан извор мудрости и бистрине српског народа.

Ми смо за вас издвојили десет народних мудрости које је прибележио Вук, и које на први поглед звуче смешно, али крију дубоке поруке.

1.Колики си велики, а гаћа немаш! Матор си чоек, а немаш памети. Ђеца по селима обично не облаче гаће до 6 до 7 година (док их не могу сама дријешити  и свезати), па кад их обуку, више их не остављају. Често људи по том рачуне године кад је који гаће обукао, нпр. кад је то и било, ја још нијесам био гаћа обукао, или : тек сам био гаће обукао.

2.Кад  ђевојке нема добра је и баба. Гледај: За невољу и бабу воде.

3.Како кум прасе, ти одмај врећу. Кад ти ко хоће што да да, не скањуј се, него узми одмах, док се онај није премислио.

4.Ком обојци ком опанци. Кад се казује да ће се ко с ким побити или свадити, па ко буде јачи, или ко што докопа. Ваља да су се негда двојица отимали око обуће, па један уграбио обојке, а други опанке.

5.На путу ружица, а код куће тужица. Кад је која на пути и у друштву накићена и весела, а код куће лијена и жалосна.

6.Није крив онај који је два овна изио, већ онај који му је дао.

7.Сит и ја и мој гост (ко много ије, мени мио није). Приповједа се како је некаком  чоеку дошао шура на конак, па жена зготови и донесе лијепу вечеру, али тек што почну јести, а домаћин рекне: „Сит и ја и мој гост (ко много ије, мени мио није), носи жено“. Пошто жена јело дигне и легну спавати, зет устане те вечера, а шура остане гладан. Исто тако дочека он и другога шуру, а кад му дође трећи, који је био мало и сулудаст, он му на ове ријечи: „ Сит и ја и мој гост“ одговори: „Ако си ти сит, ја нијесам“, па се онда наклопи те поједе сву вечеру и остави зета гладна.

8.Ласно је ћелава обријати.

9.Паметан ко попино прасе. Што би ваљало да су и попова прасад мудра, то су му и ђеца луда.

10.Хвала му као и тетки без колача.

Извор опанак.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.