петак, 19 априла

ДРАМАТИЧНЕ ПРОМЕНЕ У СУНЧЕВОМ СИСТЕМУ! Научници збуњени: „Ово је неочекивано“

Научници су изненађени и збуњени неочекиваним променама температуре на Нептуну. Скоро пуне две деценије Нептун је постајао хладнији, да би од 2018. до 2020. године температура скочила за 11 степени Целзијуса.

Налази су направљени на основу скоро дводеценијског праћења температуре на најдаљој планети од Сунца.

– Промене су неочекиване. Од када посматрамо Нептун који пролази кроз своје рано јужно лето, очекивали смо да температуре полако почну да расту, а оне су падале – каже Мајкл Роман, предводник нове студије.

Варијације у температури су биле толико шокантне да истраживачи нису знали како тачно да их објасне. Оне би могле да буду узроковане хемијским процесима на планети, временским променама или променама на Сунцу, а научници се надају да ће у будућности моћи да објасне промене.

– Мислим да је Нептун веома занимљив за многе од нас зато што знамо веома мало о њему. Све ово што смо сада открили указује на прилично компликовану слику атмосфере Нептуна и како се мења током времена – истакао је Роман.

Нептун пролази кроз сезонске промене, као и Земља, док пролази око Сунца. Међутим, на Нептуну промене иду много спорије, око 40 година, пошто једна Нептунова година траје као 165 на Земљи. То значи да су научници веома ради да разумеју колико дуго и како се сезонске промене одигравају, посебно у тренутку летње дугодневнице на јужној хемисфери Нептуна.

Како би их пратили прегледано је више од 100 детаљних термалних, инфрацрвених снимака планете. Утврдили су да иако је лето дошло, већи део планете је заправо постао хладнији. Али онда је јужни пол поново почео да се загрева. Између 2003. и 2018. године, просечна температура на Нептуну опала је за 8 степени, а онда је на јужном полу порасла за 11 између 2018. и 2020. године.

Ниједну од рапидних промена научници нису очекивали. Посматрани период је краћи од једном годишњег доба, па су стручњаци очекивали много блаже варијације.

 

 

Извор Србијаданас.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.