четвртак, 18 априла

Директор Нишвила: Разматрамо да фестивал преселимо у иностранство

  • Не постоје ни елементарни услови да Нишвил остане у Нишу, па ћемо процењивати понуде да фестивал преселимо у иностранство, које нам иначе стижу од јануара ове године, рекао је Иван Благојевић, директор Нишвила, који бележи своје 28. издање.

„Морамо да размишљамо о будућности фестивала и очувању бренда, па и у иностранству. На овом фестивалу ће бити емисара из иностранства, којима је важно да у своје земље доведу 100.000 туриста, колико Нишвил годинама уназад доводи, па ћемо видети“, казао је Благојевић, додајући да ће по досадашњем искуству „мало људи да се потресе ако Нишвил оде из Србије“.

Благојевић је на конференцији за новинаре казао да Нишвил ове године има трошкове који су већи за једну трећину, а приходе који су мањи за трећину него претходне године, која је такође била финансијски неповољна.

Због тога је дошао у позицију да не може да исплати минималне зараде за запослене, а камоли да доведе већи број репрезентативни музичара.

„Британски Гардијан је 2016. уврстио Нишвил у Топ 19 џез фестивала у Европи. Да ове године ради анкету, Нишвил не би добро прошао, јер реално не заслужује то место, упркос нашем труду да га организујемо што квалитетније“, казао је он.

Благојевић је прошлог месеца казао за Данас да организатори „озбиљно размишљају“ да преселе фестивал у неки од европских градова, пре свега због дугогодишњег небриге државе, па и њеног понижавајуће односа према фестивалу.

Оценио је да би спасоносно решење за останак Нишвила у Србији могло да буде редовно буџетско финансирање најзначајнијих музичких фестивала, који би на тај начин престали да зависе од „варљивих“ конкурса министарстава културе и туризма.

Овогодишњи Нишвил ће се, иначе, одржати од 5. до 14. августа, а главни фестивалски програм од 11. до 14. августа.

За десет дана фестивала биће изведемо 250 програма на 15 сцена на којима ће наступити 850 извођача.

Уз музичке садржаје, посетиоци ће моћи да виде и позоришни, филмски, ликовни, књижевни и стрип програм.

Извор нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.