четвртак, 18 априла

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА АПРИЛ: Први мај и Ускрс обележиће драстична ПРОМЕНА ТЕМПЕРАТУРЕ!

Након временског ролеркостера у марту и промењивог времена почетком априла, наредних дана се температуре враћају у просечне вредности уз брзо отопљење, а за празнике, Ускрс и Први мај, очекује се од 22 до 25 степени.

У Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ) кажу да је рано за прецизну прогнозу времена за другу половину априла, али да према процени Европског центра (ЕЦ) виде да ће максималне температуре за Велики петак и дане ускршњих празника бити око 20, евентуално 22 степена, док ће минимална температура бити од осам до 12 степени Целзијусових.

Proleće

Процена ЕЦ је да ће 22. априла бити промењиво облачно. Постоји могућност да на Велики петак буде кише, али у недељу, за Ускрс неће бити падавина. Такође, ни за 1. маја се не очекују падавине. Тог дана биће топло, +25 и више степени. Очекује се леп и сунчан дан, пријатен за излете.

Према сезонској прогнози РХМЗ за април очекује се просечно топао и просечно влажан месец, док ће мај бити топлији и просечно влажан.

Ђорђе Ђурић, метеоролог, најављује да ће у уторак, 5. априла, бити ведро и хладно у земљи, понегде се очекује слаб мраз, а током дана биће сунчано топлије. Јутарња температура биће од – 2 до +2, а током дана од +16 до +20 степени.

– У среду ће бити право пролећно време, сунчано и топло и температура ће бити од +19 до +23 степена. У току вечери са југозапада следи повећање облачности, тако да нас у четвртак очекује облачно време са кишом и грмљавином, једино ће на северу Војводине остати суво – каже Ђорђе Ђурић и додаје да је добра вест што већ поподне и увече стиже разведравање са севера, и до вечери ће се у свим деловима Србије разведрити.

У четвртак ће бити мало хладније, уз температуре од +12 до +18 степени, а у петак 7. априла поново се враћа сунчано и право пролећно време.

Температура ће бити око +20 степени, исто у суботу, а затим ће до севера Војводине стићи захлађење са кишом и пљусковима.

– Погоршање времена ће се у наставку викенда проширити на целу Србију и у недељу ће у целој земљи бити облачно и хладно са кишом и знатно нижом температуром, која ће се кретати од плус осам до +14 степени. Али, опет имамо добру вест, јер од следећег понедељка следи постепена стабилизација времена. Следеће седмице, средином априла би, према тренутним прогнозама, имали сунчано и пријатно, право пролећно време. Температуре ће бити око +20-+22 степена – каже Ђурић.

Јачих захлађења нема у најави за наредних неколико недеља, али још увек није јасно колико ће отопљење потрајати. Према осталим прогнозама, могућа је промена већ 16. априла која би донела свежије време.

Средња минимална температура у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће просечна вредност бити виша за око 1.2 степена у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се средња минимална температура око 9.8 степена.

Средња максимална биће изнад вишегодишњег просека, за око 0.8 степена. У Београду и широј околини средња максимална температура биће око 18.9 степени. Месечне падавине биће у границама вишегодишњег просека, за око три мм вишим у односу на просек.

 

 

 

Извор      Србија  Данас

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.