субота, 20 јула

Бајковито српско село, окружено са чак 10 планина: Шумадијски бисер од белих кућица

Село Дулене налази се у срцу Шумадије. Прави је бисер овог краја ког  љубоморно крије чак 10 планина: Црни врх, Голо брдо, Вис, Матинац, Лиса, Расје, Велико Церије, Крива коса, Караула и Зелена.

Дулене многи називају и “Шумадијским Златибором”. Права је ваздушна бања јер се на Црном врху мешају четири ветра која долазе са Златибора, Копаоника, Ртња и Рудника.

Ово најјужније село општине Крагујевац има око 150 становника (некад било 1 200). Некад је припадало Левчу, па кад се Крагујевац ширио и када је направљено Дуленско језеро, припало је Крагујевцу. Граничи се са селима Надрље и Доброселица из општине Левац/Рековац, село Гледић/Краљево, село Бајчетина/Кнић и са Трешњеваком/Велике Пчелице.

Кроз Дулене тече мала река Дуленка која се слива у највећу клисуру Шумадије од Дулена до Рекова (17 км). Река Дуленка извире у селу као мали поток и касније купи много потока који праве реку. Планина дуленски Црни врх (897 м) је највиша тачка Крагујевца и целог округа Шумадије.

Село се налази у долини реке Дуленке и дели се у центру на доњу и горњу ма’лу. Почетак села (доња ма’ла) се налази на око 400 м надморске висине, а крај села (горња мала) на преко 500 м надморске висине. Сами центар села се налази на око 460 м.

Дулене је познато и по старој шумадијској архитектури и лепим белим кућицама. Од 200 домаћинстава око 180 кућица су прављене од блата, греде и плеве.

У селу Дулене још увек постоји бунар направљен још у 19. веку, са ког је некад скоро цело село узимало воду. Данас скоро свако домаћинство има бунар у свом дворишту. Дулене има много извора и потока, па мештани не морају да плаћају воду држави пошто је свака кућа увела воду са неког извора.

Недалеко од Дулена налази се Грошничко језеро које је некада, пре него што је направљено Гружанско језеро, било много веће – 300 м дугачко, 100 м широко и 6 м дубоко. Временом се из њега испумпавала вода па је полако почело да се исушује.

У близини Дулена налази се и манастир Каленић, јединствени споменик културе, фрескосликарства и хришћанства из 15. века.

 

Извор  Опанак.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.