недеља, 14 априла

7 сурових метода којима су мучене и понижаване жене: Неке су коришћене и у 20. и 21. веку

Жене су мучене како би потснуле своју сексуалност, „скратиле“ језике или да би се прилагодиле стандардима лепоте.

Kamenovanje žene

Због начина на које су жене кроз историју биле мучене од стране оних који су желели да их контролишу, проћи ће вас језа. Жене су мучене како би потснуле своју сексуалност, „скратиле“ језике или да би се прилагодиле стандардима лепоте.

Вец́ина метода и средстава који су креирани у сврху мучења имали су за циљ да понизе жену. Вец́ина ових метода мучења је, на срећу, укинута пре неколико векова, неке су се, међутим, практиковале и у XXИ веку, а сећање на њих и данас је горко.

 1. Шпански магарац/магарац
  Познат као дрвени коњ, шпански магарац полако је половио жену од гениталија, на даље. Коришц́ен је током средњег века и током шпанске инквизиције, а слична справа је коришц́ена и на затвореницима Конфедерације током грађанског рата.

Справу је чинио оштар троугласти клин ослоњен на две или четири ноге. Жена је била принуђена да седне на оштри крај справе, који је понекад био прекривен шиљцима, тако да се усече у њено међуножје. Понекад би се женама око ножних зглобова везивали тегови.

Sprava za mucenje Španski konj
 1. Катаринин точак
  Катаринин точак је облик смртне казне који се користио током средњег века. Био је то велики точак од кола понекад прекривен шиљцима. Жртва би била везивана око точка у том процесу су јој ломљени екстремитети. Након што би осуђеник или осуђеница био или била завезана, уследило би пребијање.

Како је ова смртна казна која је најчешће коришћена као јавни начин погубљења добила женско име? Повезује се са погубљењем свете Катарине Александријске (око 305. пре нове ере). Током прогона хришц́ана под царем Максенцијем, побожна Катарина била је затворена и осуђена на смрт на точку. Према легенди, када је Катарина додирнула точак, он се поломио на пола. Максенције је тада Катарини одрубио главу. Скоро 1.000 година касније, Јованка Орлеанка је тврдила како чује Катаринин глас.

Света Катарина се на иконама најчешће представља са точком.

 1. Лотос стопала
  Почеци ове праксе сежу у далеки X век, а практиковала се све до XX века.

Подвезана стопала сматрана су еротичним, а постоје и приручници за секс из времена династије Ћинг који су предлагали 48 различитих начина за игру са њиховим ногама. Иако су женска стопала излуђивала мушку машту, неки мушкарци их никада нису видели без завоја. Разлог за то је и једна изјава да таква женска стопала без ципеле заувек униште сваки естетски осећај.

Подвезивање се најчешће базирало на ломљењу костију лука стопала. Процес је трајао скоро две године како би се добио жељени облик стопала дукачког свега осам центиметара. Најчешће је почињао између треће и једанаесте године живота, пре него што се лук стопала развије до краја.

 - Profimedia

Прво би се свако стопало умакало у топлу мешавину биља и животињске крви како би се смекшало, а потом би се нокти на ногама секли колико је допуштено како би се спречио настанак инфекције. Девојкама су масирана стопала, како би се припремила за оно што следи, а дугачки завоји којима се то све изводи умакали су се у исту ону мешавину биља и крви. Да би се спречио раст ноге, прсти стопала се савијају према доле док не дотакну табане и притискају се док не пукну. У време када је обичај уведен, није постојала анестезија, па би девојчице трпеле несносан бол.

Подвезивање је често било узрок тешких инфекција и гангрене, а живети са таквим стопалима било је болно, иако је било уврежено мишљење да су жене могле нормално да ходају, раде у пољима и пењу се по планинама.

Облик савршеног стопала био је попут лотосовог пупољка, округласто и заобљено на пети, а на прстима прелази у шиљак, чиме је сва тежина пренесена само на велики прст.

 1. Справа којом су се женама откидале груди
  Справа која је служила да женама откине груди имала је два велика шиљаста зупца. Понекад би, пре него што буду употребљени, зупци били загрејани.

Током средњег века овом справом су биле кажњаване неудате мајке или жене оптужене за прељубу.

 1. Сколдова маска и Сколдово уже
  Ову маску су мушкараци користили како би присили жену да – дословно – држи језик за зубима. Жени би на лице била стављена гвоздена маска дизајнирана тако да јој затвара уста. Осим тога, на деловима који иду унутар уста понекад су се налазиле бодље које су се забадале у језик.
skoldova maska-0161768744.jpg

Понекад се сматрало да ношење маске није довољно. Део казне било је и понижење.

Осим маске, муж би жени закачио и такозвано Сколдово узде – што је заправо био обичан поводац, а онда би је тако водио улицом. Пролазници су имали право да вичу на њу и бацају ствари.

 1. Крушка за мучење
  Крушка за мучење име је добила због сличности воц́ем, а користила се као средство за мучење које се користило у средњем, све до 17. века. Метални инструмент је био подељен на четири сегмента у облику латица који су се отварали када се полуга (попут вадичепа) на супротном крају окрене. Првобитне жртве ове справе биле су жене оптужене за вештичарење и абортус. Крушка би им била уметнута у вагину, а онда постепено отварана, кидајуц́и им тако репродуктивне органе.
Kruska za mucenje

Инструмент је понекад коришћен и на људима за које се сумњичило да су хомосексуалци, а постојала је и модификована варијанта која се стављала у уста људи оптужених за јерес. Справу би ширили све док жртви не пукне вилица.

 1. Каменовање
  Каменовање је један од најстаријих и најпримитивнијих облика погубљења. Иако су до смрти каменовани и мушкарци, већина жртава су овог суровог погубљења су жене.

Каменовање као средство смртне казне поново је почело да се појављује у Ирану након револуције 1980. године. Најчешће жртве ове врсте мучења биле су жене које су оптужене за прељубу, а џелати би неретко били чланови њихових породица. Када жена „осрамоти“ породицу, чланови породице морају да је каменују како би сачували част и образ.

Kamenovanje žene

Каменовање подразумева копање дубоке рупе у коју се убаци везана жена, а онда је најчешће закопају до врата, тако да јој изнад земље остане само глава. Тада њену главу гађају камењем док је не усмрте.

Од 2013. године, каменовање је као средство погубљења практиковано у 15 земаља, укључујуц́и: Нигерију, Судан, Иран и Пакистан. У фебруару 2016, две тинејџерке су каменоване до смрти у Сирији након што су у њиховој кући пронађена два мушкарца. Том приликом, ова два мушкарца су била осуђена на 50 удараца бичем.

Извор Национална географија

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.