петак, 19 априла

ЗАБРАЊЕН „БЕСМРТНИ ПУК“: Британија и САД против одржавања

ВЛАСТИ САД и Велике Британије забраниле су одржавање марша „Бесмртног пука” на својој територији, рекао је данас копредседник централног штаба истоименог друштвеног покрета генерал-пуковник Сергеј Макаров.

  • У Великој Британији забрањена је не само поворка, већ чак и полагање цвећа и венаца на споменик у Лондону. У Ирској је повучена сагласност за процесију, у Казахстану су власти против одржавања мирне поворке Бесмртног пука, САД су забраниле и полагање цвећа на споменик Духу Лабе – рекао је он на конференцији за новинаре, преноси РИА Новости.

Раније је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао да су „по препоруци Стејт департмента“ власти одбиле да одрже церемонију у знак сећања на сусрет совјетских и америчких војника на Елби, који се сваке године одржава на Арлингтонском гробљу у близини Вашингтон.

„Бесмртни пук“ је свенародна акција која се одржава у Русији и другим земљама у знак сећања на учеснике и жртве Другог светског рата.

Први пут је одржан 9. маја 2012. године у Томску на иницијативу локалних новинара, а 2013. је почео да се одржава широм земље.

Ову манифестацију прихватиле су и многе друге земље, а у Србији се одржава од 2016. године.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.