недеља, 14 априла

Турска отворила најдужи мост између Европе и Азије

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган свечано је отворио мост „Чанакале 1915“ над морезом Дарданели, који у дужини од 4,6 километара спаја Европу и Азију. Прелазак са једне на другу страну трајаће само шест минута.

Један од најдужих таквих мостова у свету и најдужи мост између Европе и Азије отворен је на 107. годишњицу поморске битке у Чанакалеу, преноси Анадолија.

Отварање моста преко Дарданела

Председник Реџеп Тајип Ердоган је поручио да ће Турска остварити велику економску корист од моста који је познат и као „огрлица теснаца Чанакале“.

„Турска је иза себе оставила Јапан и постала земља која има мост с најдужим средњим распоном у свету. Знате ли колика ће бити уштеда наше земље годишње у погледу времена, потрошње горива и смањења емисије угљеника овом инвестицијом, 415 милиона евра“, рекао је Ердоган.

Према његовим речима, овај пројекат ће турској економији донети 5,3 милијарде евра, 118.000 нових радних места и 2,4 милијарде евра националном дохотку.

Мост ће скратити време путовања између Азије и Европе на само шест минута, пише лист Дејли сабах.

Изградња је почела у марту 2018. и пројекат је коштао 3,1 милијарду евра, што је 100 милиона евра више од плана, а последица је пандемије и раста цена материјала.

 

 

Извор  РТС

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.