петак, 19 априла

Тајванска канаста – носачи авиона, претње и спорна посета Ненси Пелоси

Сједињене Америчке Државе и Кина групишу снаге пред још увек неизвесну посету Ненси Пелоси Тајвану. Носач авиона „Роналд Реган“ испловио је из Сингапура. Кинези довлаче појачања у регион. Бајден: Војска мисли да та посета није најбоља идеја.

Најављена посета председавајуће Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси Тајвану озбиљно је подигла тензије између Вашингтона и Пекинга, при чему обе стране довлаче значајна појачања у регион око Тајванског мореуза, укључујући борбене авионе и ратне бродове.

Носач авиона „Роналд Реган“, праћен ракетном крстарицом и разарачем испловио је у понедељак из Сингапура и, уколико настави да плови садашњим курсом, ускоро ће се наћи надомак Тајвана. Америчка ратна морнарица није објавила куда тачно плови овај носач авиона.

Истовремено, кинеско ратно ваздухопловство је, судећи према сателитским снимцима, у базу недалеко од Тајвана довукло масу ловачких авиона и старије авионе Ј-6, који су недавно претворени у беспилотне летелице.

Амерички аналитичари, пише Њујорк тајмс, сматрају да би ова верзија Ј-6 могла бити употребљена као „мамац“ у случају да ствари у околини Тајванског мореуза измакну контроли.

„Посета Ненси Пелоси… нанела би штету билатералним војним односима и подигла тензије у Тајванском мореузу“, рекао је портпарол кинеског министарства одбране Тан Кефеј.

Пелосијева је, првобитно, најављивала да ће Тајван посетити у априлу, али је цео програм одложен на неодређено време због коронавируса. Иако америчка војска сматра да посета, у овом тренутку, „није најбоља идеја“, она још није одбацила могућност да отпутује на Тајван.

„Важно је да покажемо да подржавамо Тајван“, рекла је Ненси Пелоси. Уколико заиста оде на Тајван, била би највиши амерички званичник који је посетио то острво од Њута Гинрича 1997. године.

Обе стране су, како се чини, спремне за различите сценарије уколико Ненси Пелоси, заиста, одлучи да отпутује на Тајван. Америчка војска спрема „неколико кругова заштите“, укључујући ловачке авионе, ратне бродове и шпијунске авионе.

Иако Бела кућа сматра да ће се Пекинг тешко одлучити за директну акцију против шефице Представничког дома, није искључена могућност да ће бити појачане патроле и маневри у Тајванском мореузу.

Кинески Глобал тајмс, истовремено, најављује могућност да Пекинг у том региону испроба нове пројектиле.

Серија инцидената у Пацифику

Поринуће новог кинеског носача авиона и најава промоције стратешког бомбардера временски су се подударили са серијом ризичних потеза кинеских, руских, америчких и јапанских морнарица у Пацифику.

Кинеским маневрима прикључио се и носач авиона „Љаонинг“, који је прокрстарио водама јужно од Јапана и источно од Тајвана, после чега је Пекинг оптужио јапанске власти да прате и ометају овај брод. „Не требају нам посебни фотографи са јапанских бродова и авиона“, рекао је портпарол кинеског министарства одбране.

Власти у Токију су у пратњу кинеских ратних бродова послали носач авиона „Изумо“, највећи ратни брод јапанске морнарице од Другог светског рата, тврдећи да су кинески авиони извели стотине летова у међународним водама јужно од Јапана.

У сложене односе укључили су се и Руси, са којима се Јапанци већ деценијама споре око Курилских острва. Острва на граници између Охотског мора и Тихог океана, у Русији позната као Јужни Курили, а у Јапану као „северна територија“, предмет су спора двеју држава још од краја Другог светског рата, када су совјетске снаге заузеле острва Кунашири (руски Кунашир), Еторофу (руски Итуруп), Шикотан и мали архипелаг Хабомаи.

Најновији у серији спорова Јапана и Русије почео је крајем фебруара када је влада у Токију руску офанзиву на Украјину назвала „озбиљним кршењем међународног права“ и придружила се казненим мерама које је Запад увео Москви.

Москва је, у контраудару, сврстала Јапан на листу „непријатељских држава“ и прекинула преговоре о мировном споразуму двеју држава, којим је требало да буду решена питања која су остала отворена после Другог светског рата, укључујући и судбину Курилских острва.

Кинеска државна телевизија емитовала је снимке заједничких патрола са руским авионима изнад Пацифика, најављујући могућност да се у блиској будућности у таквим маневрима појаве и најмодерније летелице обе државе – руски „Су-57“ и кинески „Ј-20“.

Тензије на Пацифику подигнуте су крајем априла када су руске подморнице испалиле крстареће ракете „калибар“ на мете у Јапанском мору. Вежбе гађања у Јапанском мору временски су се подудариле са маневрима морнарица САД и Јапана, у којима су учествовали бродови америчке Седме флоте предвођене носачем авиона „Абрахам Линколн“

Извор ртс.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.