недеља, 14 априла

СРБИЈА ИМА СВОЈ КОЛОРАДО Чудо природе смештено на обронцима Старе Планине које једноставно морате посетити једном у животу

Росомачки лонци као једно од најлепших места у Србији, обилази га мали број туриста, углавном заљубљеника у природу, пешачење, планинарење.

SRBIJA IMA SVOJ KOLORADO Čudo prirode smešteno na obroncima Stare Planine koje jednostavno morate posetiti jednom u životu

Росомачки лонци је један од назива за кањон Росомаче, реке која се налази у источној Србији, на Старој планини, недалеко од села Славиња, око 30 км од Пирота.

Кањон Росомаче, створила је река, дубећи и обликујући слојевите кречњачке стене у којима се могу видети остаци изумрлих морских организама. Кретањем реке настале су стрме литице са удубљењима у облику вирова који подсећају на лонце. Тако је кањон и добио име Росомачки лонци, а мештани га зову још и Росомачко грло, Славињски лонци. Широк је до пет метара, дуг око 500 м, а литице достижу и 70 метара увис.

По предању, мештани верују да је њихово село једно од најстаријих насеља у Високу. Село је мењало локацију, да би се пре четири века настанило на малој заравни поред Росомачке и Славињске реке, које су богате речним раком и рибом. У околини села постоје археолошка налазишта из римског доба, а кроз село иде турски војни пут, који је раније био римски пут.

Туристичка посету кањону Росомаче најбоље је обавити у летњим месецима. Најбољи поглед на кањон Росомаче пружа се са његове леве ивице, до које се долаз једноставним пењањем уз стене без великих напора, покривене ниском вегетацијом.

У близини кањона, у селу Славиња, налази се и црква Светог Ђорђа из 16 века, коју обавезно треба посетити. Смештај за посетиоце кањона је могућ у оближњем селу Височка Ржана, у приватним старинским каменим кућама.

Извор Лепотесрбије.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.