петак, 19 априла

Сервиси Геодетског завода од сутра постепено почињу са радом

Републички геодетски завод (РГЗ) ће од сутра почети постепено да пушта у рад приоритетне сервисе неопходне за функционисање тржишта непокретности, објавио је РГЗ, поводом недавног хакерског напада због којег је цео информациони систем РГЗ морао бити закључан.

Наводи се да се комплетно пуштање свих сервиса очекује до краја следеће седмице, уколико систем не буде угрожен новим напредним нападима.

Из РГЗ истичу да су у заједничкој координираној акцији стручњака овог Завода, Тужилаштва за високотехнолошки криминал, припадника Безбедносно-информативне агенције, Министарства унутрашњих послова и у сарадњи са домаћим и међународним тимовима инжењера за ИТ безбедност, успешно спроведени сигурносни протоколи у циљу заштите комплетног ИТ система Завода који је био мета интензивног и координираног сајбер напада у циљу саботаже инфраструктуре геопросторних података која је део суверенитета Републике Србије.

Због осетљивости операције која се изводи у циљу заштите података, РГЗ није у могућности да о свему обавештава јавност већ само релевантне државне органе, наводе из РГЗ и додају да ће после завршетка насталих проблема јавност о свему бити благовремено обавештена, пренео је Танјуг.

РГЗ је раније ове седмице саопштио да је од 14. јуна почео интензиван хакерски напад и да су ради заштите података активирани сви безбедносни протоколи и закључан целокупан информациони систем РГЗ.

Извор политика.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.