недеља, 14 априла

Руска војска заузела највећу термоелектрану у Донбасу; Кијев: Москва терорише Европу ценама гаса

Сто педесет пети дан рата у Украјини. Настављају се борбе у Херсонској области. Москва и Кијев међусобно се оптужују за ракетирање градова и инфраструктуре. Руска војска тврди да је преузела контролу над највећом термоелектраном у Донбасу – „Угљегорском“. Кијев наводи да ће узвратити на све провокације, и оптужује Москву да терорише Европу ценама гаса и осталих енергената.

Москва и Кијев се међусобно оптужују за ракетирање градова и инфраструктуре. Кијев оптужује Москву за још један ракетни напад на Одесу. У међународним круговима спекулише се да је реч о покушају Русије да угрози истанбулски споразум – Москва демантује.

Велика Британија тврди да такозване руске мете – украјински брод и пројектили „харпун“, нису били у црноморској луци пре напада. Руси, пак, наводе друге мете.

Москва упозорава да би напади Украјинаца код нуклеарне електране „Запорожје“ могли да имају последице и ван региона. Кијев одговара да ће узвратити на све провокације.

Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да Москва ценама гаса „терорише“ Европу, те је још једном позвао Европску унију да пристане на строже санкције Русији.  

„Гаспром“ и „Сименс“ се узајамно оптужују за застој испоруке турбине за гасовод „Северни ток 1“. 

У Истанбулу је отворен заједнички Координациони центар за праћење спровођења споразума о извозу прехрамбених производа из Украјине. Турска и Уједињене нације очекују од Кијева и Москве да се придржавају уговорних обавеза, док председник Зеленски тврди да Русија ценама гаса терорише Европу. 

У тек отвореном Координационом центру за извоз прехрамбених производа у Истанбулу, министар одбране Турске најављује да се настављају припреме за полазак првих бродова са житом из украјинских лука. 

Извор РТС.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.