недеља, 14 априла

Руска војска појачава ПВО око нуклеарке Запорожје; план ЕУ за штедњу гаса ступио на снагу

Сто шездесет осми дан рата у Украјини. Русија и Украјина и даље се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране у Запорожју. ПВО око електране биће ојачана, јављају званичници Запорошке области. Москва тврди да је Служба Уједињених нација отказала посету мисије Међународне агенције за атомску енергију електрани. Више експлозија одјекнуло на Криму, саопштава проруска администрација на том полуострву. План ЕУ за штедњу гаса ступио на снагу.

Настављају се борбе у Доњецку. Две стране међусобно се оптужују за гранатирање нуклерне електране Запорожје, највеће у Европи.

Противваздушна одбрана око електране биће ојачана, изјавио је начелник војно-цивилне администрације Запорошке области Јевгениј Балицки.

Руси тврде да је Служба Уједињених нација за безбедност и сигурност у последњем тренутку отказала посету мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани.

Детонације одјекнуле на Крему, саопштава проруска администрација на том полуострву. Москва тврди да је експлодирала авио-муниција на територији аеродрома „Саки“ код насеља Новофјодоровка.

План Европске уније да смањи потрошњу гаса за 15 одсто ступио је на снагу. Москва, с друге стране, тврди да је Украјина прекинула испоруке руске нафте у ЕУ, те да су заустављене транзитне испоруке за Мађарску, Чешку и Словачку.

Док Москава саопштава да нема услова за састанак Путина и Зеленског, украјински председник  позива западне земље да забране улазак свим Русима на годину дана.

Извор ртс.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.