четвртак, 18 априла

РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА ЈЕ ИЗЛЕЧИВ АКО ГА ОТКРИЈЕТЕ НА ВРЕМЕ! Онколог саветује једноставан и безболан ТЕСТ који ће вас спасити

Једноставан тест код лекара опште праксе може да вам спаси живот!

 Test za rak debelog creva

Рак дебелог црева је болест која може да се излечи, а што се пре дијагностикује, то су шансе веће. Рак дебелог црева је други најсмртоноснији карцином, а годишње од њега оболи око два милиона људи у свету.

Др Јелена Јевтовић, лекар на специјализацији из онкологије при Универзитетском клиничком центру Србије, каже за Информер да је смртност висока јер се ово обољење најчешће открива у узнапредовалом стадијуму.

Ипак, постоје симптоми на које посебно треба обратити пажњу.

„Свака видљива крв у столици, као и измењен ритам пражњења црева, треба да буде аларм да се пацијент јави лекару“, опомиње др Јевтовић и истиче да је узрок појаве рака дебелог црева још увек непознат.

„Тачно је да је непознат, али се сматра да болест настаје у садејству више фактора, укључујући генетске факторе, као и факторе средине и начин живота. Исхрана јесте важан фактор, али не и пресудан. Сматра се да је исхрана богата животињским мастима, црвеним месом, месним прерађевинама, уз повећан унос рафинисаних шећера, један од фактора ризика за настанак карцинома, те би у исхрани требало повећати унос влакана, свежег воћа и поврћа уз одређен унос рибе и омега масних киселина“, истиче докторка.

На питање како се открива ово стање, др Јевтовић каже да је потребно урадити једноставан тест.

„Скрининг, односно рано откривање карцинома, требало би спровести код свих особа старијих од 50 година. Скрининг се спроводи код лекара опште праксе једноставним тестом столице на скривено крварење у три узорка столице. Ако су тестови негативни, потребно је тестове поновити за две године, а ако је један тест на скривено крварење позитиван, ти пацијенти се даље упућују на колоноскопски преглед да би се открио тачан узрок крварења“, каже докторка и додаје:

„Позитиван тест не значи истовремено и постојање тумора, јер узрок крварења могу бити и бенигни полипи, запаљењске болести црева, као и венске болести“, тврди докторка.

Лечење и превенција
„Одлука о лечењу болести би требало да буде донета након приказа пацијента мултидисциплинарном онколошком конзилијуму, а лечење зависи од стадијума и локализације болести. Ако је болест откривена у почетном стадијуму, радикална хируршка операција је најчешће једини и довољан модалитет, док је код карцинома у одмаклом стадијуму, осим хируршке интервенције, неопходно и даље онколошко и радиотерапеутско лечење“, истиче др Јевтовић и додаје:

„Системска терапија је најчешће хемиотерапија уз коју се сада комбинују и биолошки лекови. Доступност и примена циљане терапије у Србији лечење пацијената изједначило се са европским и светским стандардом. Најбоља превентива су редовни лекарски прегледи уз уредан стил живота“, каже докторка.

 

 

 

Извор  Мондо.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.