субота, 20 јула

Повучено више од 30.000 тужби против банака у Србији

Од преко 200.000 спорова грађана против банака, који су их тужили због трошкова обраде кредита, до 21. фебруара повучено је између 30.000 и 40.000, кажу у Удружењу банака Србије за Нову економију.

Грађани који нису повукли тужбене захтеве до краја прошле године, рока који су банке дале грађанима да „бесплатно“ повуку тужбе, и даље то могу да учине, додају у банкарској асоцијацији.

У УБС наводе да они који још увек нису повукли тужбе, као и банке у тим предметима, „могу да очекују крајњи исход спора и последице које зависе од његовог резултата“.

Када је 16. септембра Врховни касациони суд (ВКС) усвојио допуну става, према којој банка није дужна да доказује постојаност и оправданост трошкова обраде кредита, из Удружења банака су позвали грађане да до 31. децембра повуку своје тужбене захтеве, уз обећање да ће се банке заузврат одрећи права на наплату судских трошкова.

Уникредит банка је пред Вишим судом у Београду тужила бившег адвоката Бранислава Поповића и Слађану Судимац, колегиницу која је наследила његове предмете, јер су „противправно прибавили на хиљаде клијената“.

Ова банка је тражила одштету у износи од 529 милиона динара, уз образложење да је Поповић само у прошлој години пред Основним судом у Новом Саду покренуо чак 4.553 поступка против банака, а у Београду, само против Уникредит банке 2.340 парница.

На питање Нове економије колико је таквих случајева у којима су банке тужиле адвокатске канцеларије, у Удружењу банака наводе да је њима познат само тај један спор у коме су тужена већ поменута два лица.

Удружење за заштиту потрошача „Ефектива“ саветовала је грађане да не повлаче своје тужбе, јер банке у Србији „и даље углавном губе спорове“, будући да Касациони суд сматра да банка мора да објасни своје трошкове клијенту кроз формулар у коме су клијенту објасниле зашто наплаћују неку услуги при обради кредита.

Док финансијске институције позивају грађане да повуку захтеве, адвокати који заступају кориснике кредита се жале на „агресију банака“, тврдећи да оне зову клијенте, застрашују их и шаљу дописе да се одрекну тужби.

Виши суд у Београду је привремено зауставио обуставу рада београдских адвоката, који су као један од захтева навели отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става ВКС у септембру прошле године.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.