четвртак, 18 априла

Подвиг младог инспектора из Новог Пазара: Чувар закона и светиња

Полиција у Новом Пазару прошле недеље ухапсила је Б. Р. (48), из Инђије, због основане сумње да је одговоран за серију скрнављења православних сакралних објеката на више локација у овом граду.

Током пола године на више православних гробаља порушено је десетак споменика, али и опљачкано неколико цркава, што је унело оправдану забринутост међу православне вернике. Полиција је издала штуро саопштење да је починилац овог вандализма ухапшен, без детаља. Међутим, “Вести” откривају позадину овог злочина, али и да је најзаслужнији за тај успех један од најперспективнијих младих полицајаца МУП-а Србије који је завршио чак три факултета.

Реч је о Сањину Машовићу, 32-годишњем инспектору Одељења криминалистичке полиције Полицијске управе Нови Пазар и председнику Синдикалне групе Нови Пазар Полицијског синдиката Србије. Машовић прича да је у октобру прошле године рушење седам православних споменика изазвало огромну узнемиреност међу српским живљем у Новом Пазару, због чега је из врха МУП-а наложена хитна реакција.

– Полиција је даноноћно радила на расветљавању овог случаја и саслушала на десетине људи, проверила сваку могућу опцију, јер је све указивало да је реч о вандалском чину неког мигранта, верског фанатика или чак сатанистичке секте. Међутим, починилац је за полицију био потпуно невидљив. Није био житељ Новог Пазара, нити је имао криминални досије, ни било какве везе с неком верском или параверском организацијом – прича Сањин Машовић.

Упорна потрага

Када се 12. априла одиграо последњи инцидент, а полиција затекла испретуране гробове са сломљеним костима и лобањама, овај млади полицајац је успео да починиоца идентификује и ухапси за мање од три часа.

 

– У тих шест до седам месеци потраге за вандалима у више наврата је забележено обијање две православне цркве: Светог Јеремије у селу Осоје и Свете Тројице у Избицу. Камере су снимиле починиоца и нешто ми је говорило да има везе и са овим вандализмом. Сазнао сам да је дошао из Инђије и да се бави постављањем ригипса. Међутим, на месту где је био пријављен да станује није га било, па сам са његовом фотографијом обишао приградска места. Тако сам сазнао да живи у напуштеном комбију, где сам га пронашао и привео. Сам је признао да је одговоран за вандализам у порти Петрове цркве. Рекао је да “воли да се бави археологијом”, а да је чуо да су археолози код Петрове цркве проналазили вредности из 16. и 17. века. Затим је признао и да је пола године раније порушио православне споменике “изреволтиран што није пронашао ништа за пиће и јело” – каже Сањин Машовић.

Тражио благо

Међутим, ту посао није био завршен за овог криминалистичког инспектора на сузбијању имовинских деликата, чија је животна прича за пример. Јер, иако је осумњичени све то испричао и тужиоцу, пуштен је пошто није било основа за задржавање будући да је у потпуности признао оба кривична дела. Али осумњичени је већ следећег дана поново отишао у порту Петрове цркве и наставио са скрнављењем гробова тражећи, како је рекао “злато или благо”, због чега је завршио у притвору.

 

Завичај милији од Америке

 

Сањин Машовић је средњу школу завршио у Америци, у Колораду где му се смешила и професионална кошаркашка каријера, али је све напустио због носталгије према Новом Пазару, родитељима и пријатељима.

– Играо сам професионално кошарку за Кугуарсе са којима сам 2007. освојио друго место на регионалном такмичењу државе Колорадо. Већ следеће године били смо државни прваци Колорада. Требало је да останем, али носталгија је била јача. Када сам се вратио, испоставило се да постоји разлика у неким испитима, па сам морао поново да их полажем овде. Вероватно сам једини човек који има две дипломе средње школе и који је два пута био матурант, па у то име хајде да завршим и три факултета – смеје се наш саговорник.

Ломио скелете и споменике

Све је започело октобра прошле године кад је на православном гробљу Шестово у Новом Пазару у једном дану уништено седам надгробних споменика, да би почетком овог месеца, 12. и 13. априла, у порти храма Светих апостола Петра и Павла, познатијем као Петрова црква, оскрнављено неколико православних гробница, при чему су готово ритуално уништени људски скелети тако што су им чупане кости и ломљене лобање.

Петрова црква је један од најстаријих сакралних споменика у Србији, а у њеној порти Музеј “Рас” из Новог Пазара спроводи четврту фазу заштитних археолошких истраживања, јер је реч о локалитету на коме су до сада пронађени остаци из више историјских епоха, почев од Римског царства.

Због учесталих напада на православне светиње у Новом Пазару и околини све чешће се могло чути да је реч о деловању неке заједнице верских фанатика или сатанистичке секте, што је додатно подгревало напетости, али и страх мештана.

Учинак 100 одсто

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић с поносом истиче да је Сањин Машовић један од најбољих оперативаца у Новом Пазару.

– Овај млади и перспективни инспектор завршио је чак три факултета: Права, међународну политику и безбедност и економију, а сада је на мастер студијама на Криминалистичко полицијском универзитету. У полицији је девет година и за тако кратко време направио је резултате вредне дивљења, а могао је да остане у Америци – истиче Мијаиловић.

Он додаје да је Машовић прво радио у Одељењу за наркотике и за пет година процесуирао чак 1.000 преступника. Сада је у Одељењу за имовинске деликте, а учинак му је скоро стопроцентан.

– Прошле године Машовић је имао чак 95 одсто решених предмета, а ове, до сада, свих 100 одсто. Док је радио на наркотицима први је у Новом Пазару ухапсио организовану криминалну групу која се бавила дистрибуцијом и продајом. Из Холандије су набављали таблете екстазија, а онда организовали мрежу продаје у граду. Укупно су осуђени на скоро 20 година робије – каже поносно председник Полицијског синдиката Србије.

Највећи улов дроге Машовић је имао 2017, када је у сарадњи са колегама из Краљева успео да заустави шверц 55 килограма сканка који је био кријумчарен у комби возилу.

Потомак царског барјактара

Наш саговорник са поносом истиче да када је Римска курија, односно административни апарат Свете столице, обављао попис становништва на Пештеру, откривен је податак да је његов далеки предак Јусуф Машовић, звани Јука, био царски барјактар.

– Остало је забележено да је мој прадеда цару спасао живот у некој бици због чега је део Пештера назван по њему. То су Карајукић бунари, што је скраћеница од “карев – царев” и Јукић од мила за Јуку, а бунар је стари назив за барјактара. Мој прадеда, Махит Машовић био је заробљеник у злогласном Маутхаузену, али је успео да преживи. После су га пребацили у Болцано у Италији, близу Трста и дан-данас на зидинама овог места, међу свим ратним заробљеницима стоји и његово име. Отац ми је био маринац у Ратној морнарици ЈНА, а затим извиђач у Војсци Југославије. Одличан је руковалац оружјем и од малих ногу ме је припремао за све што данас волим и у чему себе проналазим. Свима су очеви узор, бар би тако требало бити, али љубав према полицији сам вероватно повукао од деде по оцу који је 1980-их био начелник полиције у Тутину. И данас га памте старије генерације по одликама поштења, дате речи, јунаштва и мудрости – објашњава Сањин Машовић.

Идеја мења свет

На питање која му је реченица смерница за живот уопште, Сањин Машовић каже:”Један човек не може променити свет, али идеја једног човека и те како може. Остављајмо иза себе испуњен живот вредан помена. Живимо и после смрти.”

Крв дао више од 20 пута

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије истиче да је Машовић криминалистички инспектор ког су начелници до сада награђивали преко 60 пута, од чега два пута лично министри за изузетне резултате у раду и за допринос и побољшање рада МУП-а.

– Машовић је и велики хуманиста, који је донирао преко 20 пута крв у име акција спроведених од стране Црвеног крста, али и који се често помиње у медијима по разним подвизима хитрим реакцијама пружања прве помоћи, па и спасавања живота приликом неколико саобраћајних незгода на територији града Новог Пазара и околине – истиче Мијаиловић.

Решење за сузбијање наркоманије

Вељко Мијаиловић наводи да Сањин Машовић већ сада има позиве да буде гостујући предавач на три факултета и то у Београду, Нишу и Новом Пазару. Међутим, тренутно је посвећен писању мастер рада, те је опција предавача остала за реализацију у неком будућем периоду.

– Његов дипломски рад “Наркоманија као облик угрожавања јавне безбедности у Новом Пазару” заправо је први научни рад такве природе у целом региону. Проблемом наркоманије се увек бавило кроз друштвени аспект проблема, а ово је било прво научно истраживање на ту тему. Мастер рад ће по оригиналности теме и пољу научног истраживања бити први такав у свету и у њему ће бити понуђена решења за сузбијање истраживане проблематике, а тај концепт ће моћи да послужи и земљама у региону, али и шире. Али док све не заврши, нека за сада ипак остане тајна о чему је – каже председник Полицијског синдиката Србије.

 

 

 

 

Извор Вестипортал.рс

 

 

 

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.