петак, 19 априла

ОТКРИВЕН ШАРИЋЕВ МОДУС ОПЕРАНДИ Килограм кокаина куповали за 5.000, па продавали за 28.000 ЕВРА, а ово је детаљан план шверца од Јужне Америке до Европе

Криминална група Дарка Шарића, како се сумња, разрадила је нови план за шверц кокаина из Јужне Америке у Европу и све то док је нарко-бос био у притвору и тако зарадила више милиона евра.

Од предаје Дарка Шарића српским истражним органима прошло је тачно осам година. На више десетина рочишта на којима је прегледано на стотине страна документације, вештачења, прислушкиваних разговора указали су на који начин је овај криминални клан радио и којим су се триковима служили.

Истражни органи помислили су да су заувек са улица склонили највећег нарко-боса на Балкану, међутим он није мировао. Из затвора је наставио своје послове са шверцом наркотика, а свог адвоката Дејана Лазаревића, како се сумња, искористио је да буде веза између њега у притвору и његових сарадника који нису „пали“ у акцији „Балкански ратник“. Они су, како се сумња, били раштркани по целом свету, а највише поверења имали су хрватски криминалци, међу којима је и Петар Ћосић, Сплићанин који је већ хапшен због шверца 330 килограма кокаина, а који је такође поново ухапшен протекле недеље када и Дарко Шарић.

Према информацијама, Ћосић је био један од важнијих људи у клану Дарка Шарића, а подаци до којих су дошли истражни органи указују да је су Шарић и он од 2019. до хапшења из Еквадора организовали низ пошиљки кокаина које су варирале од по неколико десетина килограма до оних од по пола тоне, да су неки од њих, паралелно с кријумчарењем кокаина, имали властити посао доставе кријумчарених калашњикова, узија, ручних бомби и експлозива из БиХ припадницима француског поџемља.

Докази против овог клана јесте разбијена тајна комуникација коју су припадници овде групе водили путем Скај апликације. Сваки припадник клана имао је свој надимак, а иако је већина идентификована, постоје имена која још увек нису позната.

КОКАИН ПЛАЋАЛИ 4.500 ЕВРА

Посебно је занимљива особа која се скрива иза ПИН-ова 8И1ЈДЊ, 2МИПСК, Ф8БД55, будући је реч о некоме коме су Ћосић, али и други осумњичени, па и убијени Милан Миловац Цигла, исказивали велико поштовање. Мистериозни “господин 8И1ЈДЊ, 2МИПСК, Ф8БД55” појављује се само у комуникацији којом се договара убиство Миловца, иначе дугогодишњег сарадника Дарка Шарића који је пре десетак година побегао у Еквадор скривајући се пред истрагом. Сумња се да се иза ових имена крије управо Дарко Шарић.

Пресретнути разговори открили су како су текли планови ове криминалне групе, али и са којим су се проблемима сусретали, а како преноси Јутарњи.хр нарко-клан је имао констатних проблема са утоваром кокаина у већ постојеће контејнере с неком другом робом, превоза контејнера на међународним теретним бродовима који плове под разним светским заставама те поготово проблема на које кријумчари наилазе кад треба кокаин извадити из заварених контејнера, а притом контејнере с “бананама” пустити да наставе свој пут према одредишту. Клан је имао проблем и са нестанцима делова испорука, за које кријумчари криве једини друге. Сумња се да су килограм кокаина у Еквадору плаћали између 4.500 до 5.000 евра, док би исти килограм продали за 28.000 евра.

СНИМАЊЕ УТОВАРА
Сумња се и да су Шарићеви сарадници, како би били сигурни да неће доћи до крађе дроге, снимали утовар кокаина у контејнер и слали га сарадницима и вођама у Европи. Тиме би се, сматрали су, видело тачно како су пакети изгледали кад су укрцани, колико их је било, какав су печат носили, а све како би особа у Европи лакше могла извадити робу из контејнера.

Јутарњи наводи да прва од пошиљки чије се кријумчарење ставља на терет Ћосићу и другима је из 2019. године, а радило се о пола тоне кокаина који је Миловац у једном контејнеру укрцао на теретни брод Злата Р., који плови под либеријском заставом и који је након 20-ак дана упловио у антверпенску луку.

– Међутим, особе које су ангажовали да изваде кокаин из контејнера у томе нису успеле, па је кокаин непланирано другим бродом наставио у Хамбург. Ту су ангажовали још двојицу помагача да у Немачкој из контејнера изваде кокаин. У томе су успели тек након што су 30. децембра 2019. пресрели камион који је возио контејнер те дословце отели робу од возача који није нити слутио што вози. Немачки помагачи за своје су услуге награђени са 150 килограма кокаина, а Шарић је преузео осталих 350 килограма, те их продао за 9,8 милиона евра.

Наставиће се…

Подсетимо, вест да је поново ухапшен Дарко Шарић, Пљевљак који се налазио у кућном притвору док му се изнова суди за шверц више од пет тона кокаина, ођекнула је средином недеље као „бомба“. Врло брзо је обелодањено да се Шарићу овај пут, поред шверцовања дроге, на терет ставља и организовање убиства.

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.