петак, 19 априла

Осми март је дан ЦВЕЋА: Ево шта симболизују МИМОЗЕ и зашто су каранфили тако посебни на ДАН ЖЕНА у Србији

Међународни дан жена је међународни празник који се обележава 8. марта сваке године, а као што је већ познато, тог дана се славе економска, политичка и друштвена достигнућа припадница женског пола.

Први Дан жена се славио 28. фебруара 1909. године у Америци темељем декларације коју је донијела Социјалистичка партија Америке, а између осталих важних историјских догађаја, њиме се обележава и пожар у фабрици „Триангле Схиртњаист“ када је погинуло преко 140 жена.

Идеја да се обележава међународни дан жена се први пут појавила почетком 20. века у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших радних услова. Протести осмог марта су се догађали неколико година за редом, од којих је најпознатији био 1908. године када је 15.000 жена марширало кроз Њујорк тражечи краће радно време, боље плате и право гласа.

Године 1910. прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале и установила „Међународни дан жена“ на предлог славне немачке социјалисткиње Кларе Цеткин.

Цвеће као симбол Дана жена

Један од универзалних поклона за Осми март јесте цвеће, а занимљиво је то да се продаја цвећа удвостручује током 8. марта, а широм света постоје различити обичаји везани за овај празник.

У Италији за 8. март, који се код њих назива „Феста делла Донна“, женама поклањају пупољци мимозе, док су код нас уобичајне црвене руже и црвени каранфили.

У Кини жене добијају пола слободног дана на Национални дан жена, а у Америци је читав месец посвећен је женама.

Мимоза и акација
Постоје бројне симболике када је реч о поклањању цвећа. А један од симбола 8. марта је, између осталог, и цвет мимозе.

Букете мимозе смо преузели од Италијана, наиме, савет жена Италије је 40-их година 20. века предложио да овај цвет буде симбол Међународног дана жена.

Цвет мимозе потиче из Аустрије, али расте углавном и у Француској и Бразилу. Нежни цвет жуте боје у себи носи много лековитих својстава која делују опуштајуће на организам.

Занимљиво је то да се у Црној Гори, на пример, обележава и дан мимозе, а у Сан Рафаелу се одржава парада која прославља крај зиме јер мимоза почиње да цвета средином фебруара.

У Русији је обичај да се за овај празник женама поклања цвет из породице мимозе, који расте на Кавказу.

Каранфил као симбол 8. марта у Србији

Када је реч о празнику жена код нас, једна од првих асоцијација је цвет црвеног каранфила.

Он је годинама представљао симбол радничког покрета и традиционално био поклон који су предузећа давала запосленим женама за Осми март.

Међутим, ова цвет није само симбол Дана жена већ својом појавом широм света носи различите поруке, па тако на пример у Португалији је симбол покрета који је назван револуција каранфила, зелени каранфили су симбол Дана Светог Патрика, национални су цвет Шпаније и Словеније, били су симбол хомосексуалаца почетком двадесетог века и још много тога.

Каранфил се сматра и чуваром љубави.

У нашем народу постоји обичај поклањања каранфила млади, а обично јој каранфил поклања мајка или сестра са жељом да се младенци никада не свађају.

Овај цвет има предиван мирис, који није ни налик другом цвећу. Може да буде део букета, или као самостални цвет, али и у саксији у којој може да се гаји годинама.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.