субота, 20 јула

Ниш од ЕУ до сада добио 12 милиона евра

Од 2011. године до сада град Ниш је успео да из Европске уније (ЕУ) за различите пројекте „привуче“ око 12 милиона евра неповратних средстава, док је кроз различите пројекте који су реализовани са државом из ЕУ у Ниш стигло 175 милиона евра, изјавила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Она се у Градској кући састала са шефом одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Николом Бартолонијем, а тема састанка били су пројекти који су Нишу потребни и могућности да буду реализовани средствима из фондова ЕУ.

„Од 2011. године до данас успели смо да као Град повучемо око 12 милиона евра различитих неповратних средстава, који су нам помогли да много тога урадимо у граду, као и наше градске општине. Ту су и ИПА пројекти прекограничне сарадње, а заједно са државом успели смо да Граду донесемо 175 милиона евра, искоришћених за реконструкцију Клиничког центра, изградњу Научно- технолошког парка, сређивање индустријске зоне Север 1 и 2, изградњу стрељане, завршетка пројекта за изградњу Експо центра. припремљен је пројекат за изградњу постројења за прераду отпадних вода чија је вредност 85 милиона евра“, рекла је она.

Сотировски је казала да су у Граду свесни чињенице да ЕУ опредељује кроз пројекте доста новца за земље Западног Балкана, па и за Србију.

Бартолони је поручио да Ниш има капацитете да аплицира све више за средства која припадају Европској унији.

„Како Србија буде напредовала на свом путу ка Европској унији, све више и више пажње ће се поклањати децентрализацији и локалним самоуправама и њима ће опредељивати све више средстава“, казао је Бартолони.

Он је казао да ће се та средства опредељивати за локални економски развој, социјалну инклузију, инклузију Рома, социјално становање и за пројекте заштите животне средине.

Извор нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.