недеља, 14 априла

Неизбежно повећање цене струје за домаћинства

struja

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас да је реално очекивати повећање цене струје за домаћинства, јер је тренутно најнижа у Европи.
„Што се тиче цене електричне енергије, на страну то што имамо најнижу цену у Европи, нижу и од земаља у окружењу, али чињеница је да је претходних годину дана поскупео угаљ, поскупела је нафта, поскупеле су све компоненте за производњу електричне енергије и није реално да имамо ову цену“, рекла је Михајловић, гостујући на РТС-у, саопштио је њен кабинет.

Нова цена, према њеним речима, мора да буде усклађена са свим параметрима и да буде одржива и за Електропривреду Србије (ЕПС) и за државу и за грађане, „јер ЕПС мора из кризе да изађе на ногама, а не на коленима, јер је најважније предузеће у земљи“.

Довољна количина свих енергената за несметано функционисање привреде и грађана
„Министарство стоји уз ЕПС, мислимо да су захтеви за повећањем реални. Тај новац сигурно неће ићи за плате, како поједини медији пишу, већ за решавање проблема који су настали због високих цена на тржишту“, рекла је Михајловић.

Она је, упитана о цени гаса и Уредби о ограничењу висине цене нафтних деривата, рекла да се свакодневно прати ситуација на европским тржиштима и да Влада анализира стање.

Михајловић је рекла да има довољна количина свих енергената за несметано функционисање привреде и грађана, „јер се претходних годину дана озбиљно радило на томе, али је потребно да сви заједно поведу рачуна и рационалније користе енергију“.

„Ово није нормална ситуација, ово је најгора ситуација за економију и енергетику сваке државе и мислим да сви треба да поведемо рачуна. Није реално да топлане сада греју и тако се троши милион кубних метара гаса, које можемо да убацимо у складиште. Смејемо се државама које штеде, уместо да сви заједно рационалније користимо енергију, да више штедимо и да будемо јединствени када је криза“, рекла је она.

Извор наиссусинфо.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.