субота, 20 јула

МИСЛИТЕ ДА ПРОЛЕЋЕ ПОЧИЊЕ 21. МАРТА? ЖИВИТЕ У ЗАБЛУДИ ВЕЋ 10 ГОДИНА! ЕВО ЗАШТО СЕ ПРОМЕНИО ДАТУМ

Пролеће је годишње доба коме се већина највише радује, али то када тачно почиње мање људи зна. Јер, у школи су нас учили да је то 21. март, а како испада – није тако!

 

 

Не, нису нас лагали у школи! Пролеће је некада заиста “долазило” 21. марта, али се тај датум променио. Ове године највеселије годишње доба почело је 20. марта. Како то?

Прво ваља рећи да постоје метеоролошки и астрономски начин одређивања почетка годишњег доба.

Метеоролошки начин је “чиста математика” – година је подељена на четири дела, а свако годишње доба траје по три месеца. По овим критеријумима пролеће је почело 1. марта и трајаће све до 31. маја. Тај период је фиксан, вештачки одређен и служи за вођење статистике.

Астрономски начин далеко је прецизнији, али и – компликованији…

Зашто се датум мења?
Астрономски начин одређивања датума пролећа везан је за кретање Сунца тј. трајањем обданице.

Пролеће “долази” онда када Сунце пређе са јужне на северну хемисферу, тог датума ноћ и дан трају пођеднако и то се зове дан пролећне равнодневнице.

Е сад, “цака” је у томе што тај тренутак, чак ни тај дан, нису увек исти. Разлог томе је елиптичност Земљине орбите око Сунца, као и несавршеност календара.

Када ће пролеће долазити у будућности?
Због тога, пролеће је све до 2011. године почињало 21. марта. Након тога, смењивали су се 20. и 21. март да би се затим усталио 20.

Не брините, промене датума доласка пролећа нису толико честе, а ни брзе. Мирни смо до 2048. године када ће датум поново почети да варира – овога пута између 19. и 20. марта. Тек 2102. године пролеће ће се “вратити” на 20. или 21. март.

 

Извор  Историјски Забавник

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.