петак, 19 априла

„МАЦЕ“ ОКУПИРАЛЕ СРБИЈУ Досадне су, улазе у нос, од њих кијамо, али оно што задаје ПРАВЕ МУКЕ тек следи: Ево ко хитно треба да почне са терапијом

У Војводини, Београду и околини, али и другим градовима широм Србије и местима где има тополе, нарочито уз реке, забелело се ових дана због „маца“, дела плода овог дрвећа.

Летећи, бели део плода тополе, налик на пахуље, у великим количинама иритира пролазнике, али и напаст су и у кући, улећу чим отворите прозор! „Маце“ завлаче свуда, а посебно су иритантне када се увуку у носне или ушне шупљине.

Истовремено, цвета велики и број дрвећа чији полен је алерген, и полен траве је у „ниском старту“, због чега грађани осетљиви на прекограничне концентрације алегена у ваздуху део тегоба приписују „мацама“.

Стручњаци поручују да „маце“ треба апсолутно искључити из узрочника било каквих поремећаја здравља, јер чак и када кинемо због њих ради се о иритацији, а не хемијској реакцији, као што је случај са поленом.

"Mace" nisu polen, polen se ne vidi golim okom
  • Осим што механички иритирају, као да вам неко перцем додирује нос, због њих не долази до хемијске реакције између наше слузокоже и њих самих. „Маце“ нису полен, већ су део плода тополе чији је полен био актуелан у фебруару и почетком марта. „Маце“ су само непријатне зато што нам улазе у станове, просторије, лете, поготово на местима које посећујемо када идемо на излете и у природи, али немају алергена својства – каже за „Блиц“ Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине.

Према њеним речима, оно што сада мучи особе које су алергичне јесу полени дрвећа, пре свега то су бреза, јасен, врба. Актуелан је орах, а у цвату су граб, буква, платан, храст, брест, платан и и њихов полен је алерген. Укупно око десетак полена дрвећа је тренутно присутно у ваздуху.

Alergije na polen
  • Људи су се јављали за празнике са Фрушке горе и кажу да су дошли у природу и имају проблема, а тамо их је сачекало цветање ораха који је такође алерген, док „маце“ осим механичког иритирања не стварају материје у нашем организму као полен. Оне су непријатне и стварају сметње, али оне никако не узрокују алергије – поручује Мирјана Митровић.

У зависности од врсте топола, нарочито поред река, различите врсте цветају, и „маце“ се могу чак и током лета видети. То је у Београду типично за Аду Циганлију, објашњава Мирјана Митровић. Кише их мало приземне, а прво сунце узрокује да пуцају чаурице око плода које дефинитивно штите тај плод тополе и оне се онда нађу у ваздуху.

  • Не треба да се плашимо „маца“, то је основни савет. Полен се голим оком не види за разлику од њих. Особе које имају свој календар појаве симптома знају да су то сада полени дрвећа. Нажалост, половином маја већ крећу и полени трава – каже Мирјана Митровић.

Према њеним речима, кренуће сада и липа и многи се већ јављају да су алергични на полен липе, међутим то су исто неке од забуна, јер липа није велики алерген.

  • Јесте да се налази и њено полен зрно у ваздуху и није свеједно ако се седи испод липе, али поједине особе када осете мирис мисле да је то нешто што им изазива проблеме, мађутим када изврше алерголошке пробе испостави се да су то полен и траве који имају велики алергени потенцијал – каже Мирјана Митровић.

Ко је алергичан на траве, да крене са терапијом
Како додаје, особе које знају да су алергечине на полене трава треба већ сада да крену са својм терапијама, да припреме организам пре него што буду критичне вредности тог великог алергена.

  • Највеће су вредности у преподневним часовима и уколико могу, особе које су алергичне, треба да избегавају дуг боравак у спољашним условима. По повратку да промене одећу, оперу косу, и не суше веш у спољашним условима. Климатизоване просторије и климатизовани аутомобили имају филтере који су у извесном смислу добре баријере. Наравно, не треба да се лечимо сами, већ уз савете лекара, алергелога, и да будемо на терапији. Све терапије морају увек ићи 10 до 15 дана раније, пре него што крену одређени алергени, они на које смо установили да смо алергични – закључује.

Извор Блиц.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.