четвртак, 18 априла

Луковска бања: Цркву на литици откључавају туристи

Да би посетили Цркву Светог Ђорђа у Луковској бањи, која се налази на литици, 300 метара изнад бање, туристи морају да узму кључ на рецепцији хотела који након обиласка враћају или прослеђују у повратку новим посетиоцима. До ове светиње долази се успоном кроз борову и јелову шуму, а поглед који се одатле пружа је непроцењив.

На рецепцијама хотела у Луковској Бањи кључеве цркве узимају туристи и сами је откључавају и закључавају. На крају посете враћају кључ хотелијерима.

На рецепцијама хотела у Луковској Бањи кључеве цркве узимају туристи и сами је откључавају и закључавају. На крају посете враћају кључ хотелијерима.

„Влада велико поверење између, како мештана, тако и наших гостију, тако да сви они који се запуте ка цркви Светог Ђорђа у повратку могу да дају кључ другим гостима и пружа им се прилика да сами упознају цркву“, наводи Марко Гашић, туризмолог из Луковске Бање.

До цркве, саграђене пре 15 година на хиљаду метара надморске висине, пешачи се готово сат времена, стазом здравља кроз бајковиту шуму бреза, јела и букве.

„Мало смо се мучили док смо изашли, али вреди изаћи овде на ову чистину, на ову лепоту“, каже Томислав Добрић, гост из Лесковца.

„Шетамо сваког дана. Годинама смо овде, ово је шеснаеста година како смо овде и утисак је прелеп“, каже Драгослава Генц, гошћа из Ковачице, а Вика Зузана, гошћа из Падине додаје: „Ми са равнице ово немамо. Немамо где да планинаримо као овде. Дивно је.“

У цркви се не служи литургија, а посетиоци могу да упале свеће и оставе прилог. Пажњу привлачи улаз у црквену порту чије значење посетиоци увиде првим погледом с видиковца.

Легенда каже да је на овом камену где се сада налази видиковац често долазио Свети Сава. Овде су пронађени и остаци цркве из тог периода.

 
Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.