недеља, 14 априла

Још недељу дана за прелазак на е-фискализацију

Још недељу дана имају сви обвезници фискализације да пређу на модел е-фискализације, а Пореска управа тај посао ради и данас и у понедељак, саопштило је Министарство финансија, а преноси Танјуг.

По Закону о фискализацији рок за е-фискализацију истиче 30. априла.

Нови модел подразумева употребу новог хардверског или софтверског решења у фискализацији.

„У складу са тим, потребно је да почев од 1. маја обвезници издају нове фискалне рачуне са QR кодом, како би наставили да раде у складу са Законом о фискализацији. У супротном, обвезници ће бити подложни казненим мерама, а у складу са поменутим законом”, наведено је у саопштењу Министарства.

Подсећа се да су обвезници фискализације у обавези да најпре путем портала Пореске управе еПорези пријаве локације пословног простора и пословних просторија, а затим је потребно да преко електронског сервиса за фискализацију, ауторизоване особе траже израду безбедносних елемената за одређени ПИБ и одређени пословни простор који су пријавили. „Важно је да обвезник наручи безбедносни елемент када је спреман за е-фискализацију, односно када зна који фискални уређај ће користити”, истиче Министарство.

Пореска управа је до сада одобрила 462 елемената електронског фискалног уређаја, а на сајту Пореске управе налази се списак елемената и произвођача, како би се обвезници одлучили који фискални уређај ће користити.

„До данашњег дана укупно је 140.684 обвезника пријавило 204.353 локација пословног простора, а Пореска управа је израдила 200.329 безбедносних елемената по захтеву обвезника, од којих је преузето њих 173.438”, наводи се у саопштењу.

Министарство је позвало обвезнике који су поднели пријаву и у своје пореско сандуче добили обавештење о израђеном безбедносном елементу, да га преузму у надлежној филијали Пореске управе.

„За уручење безбедносних елемената, Пореска управа ради сваког радног дана, као и за време Васкршњих празника. Данас, у суботу 23. априла, као и у понедељак, 25. априла, од 7.30 до 18 сати”, обавестило је Министарство.

До сада по новом систему примало се просечно дневно преко три милиона рачуна са QR кодовима, а рекорд је био 21. април, када је Пореска управа примила 3,8 милиона нових фискалних рачуна.

„Уколико сте обвезник фискализације, потребно је да у најкраћем року испуните своју законску обавезу”, поручило је Министарство финансија.

Извор Политика.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.