субота, 20 јула

Један килограм мења четири литра уља: Сви траже свињску маст јер је здравија, јефтинија и може неколико пута да се користи

У Србији нема несташица уља и цена је знатно нижа него у региону и многим европским земљама, али последњих дана сви траже свињску маст, која, за разлику од зејтина, може да се користи више пута за пржење и печење намирница.

Jedan kilogram menja četiri litra ulja: Svi traže svinjsku mast jer je zdravija, jeftinija i može nekoliko puta da se koristi

Моји живе у Сјеници и гаје свиње, па осим чварака, увек имају и вишка домаће масти коју продају. Пакују је у канте од пет килограма и цена је 1.000 динара. Кад сам је први пут понудила колегама у канцеларији, уз суџук и панчету, купило је њих десетак, а последњих месеци ме јуре по целој фирми и траже да им донесем по 10 килограма. Није фора у прављењу залиха, него су људи схватили колико је маст здравија и све чешће је користе за пржење јаја, помфрита и припрему гулаша и варива – рекла је за Ало! педесетпетогодишња Бојана Т. и додала да јој посао са машћу обезбеђује породични одлазак на летовање.

Неки ме наговарају и да подигнем цену, кажу да у продавници килограм кошта око 240 динара. Нећу то да урадим, довољно ми је што за једну сезону, од октобра до јануара, зарадим по хиљаду евра – истакла је Бојана, која је ипак желела да остане анонимна „да због препродаје не би изгубила посао у канцеларији“.

Чак и ако се маст купује у супермаркету где се цене крећу од 259 до 320 динара, према речима нутрициониста, здравије је купити њу него литар уља иако оно кошта 200 динара.

  • Када спремате на масти, здраво је. Пржењем уља настају лоше масти за наш организам, то су триглицериди, који се лепе за крвне судове, нема довољно протока кисеоника у крви. То доводи до низа обољења – рекла је нутриционисткиња Марија Рапајић.
    Уз то, нутриционисти су давно рекли, маст може и више пута да се користи за печење или пржење намирница. Они су и израчунали оно што су наше баке одвајкада знале: да један килограм масти мења четири литра уља.
    А како су нам рекли у једном београдском маркету, маст све чешће купују и странци. Да ли због папрених цена и несташица уља у њиховим земљама или због савета нутриционисткиње Џо Траверс из Велике Британије по ком је она здравија од путера, није нам познато. Уколико је намажу на хлеб и поспу с мало алеве паприке, коначно ће пробати омиљену посластицу наших старијих генерација.

Извор Ало.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.