недеља, 14 априла

Губитак воде услед климатских промена – Немачка се полако суши

Немачка је још увек богата водом, али нови подаци показују да је губитак воде константан и знатан, а обим свега тога се још не може предвидети.

Неке ствари се боље виде одозго. Џај Фамилети, директор Глобалног института за воде на Универзитету Саскатун у Канади, процењује податке са сателита „Грејс“. Резултати до којих је дошао га забрињавају.

Немачка за 20 година изгубила воду величине Боденског језера

.

Неке ствари се боље виде одозго. Џај Фамилети, директор Глобалног института за воде на Универзитету Саскатун у Канади, процењује податке са сателита „Грејс“. Резултати до којих је дошао га забрињавају.

Немачка за 20 година изгубила воду величине Боденског језера

„Једноставно речено, Немачка је за 20 година изгубила воду величине Боденског језера. То је незамислива количина воде“, упозорава Фамилети.

Скоро 20 година два сателита „Грејс“ крајње прецизно мере промене земљине теже, које су узроковане, на пример, променама у колични воде.

„Процена података показује нам негативан тренд. Губитак воде у Немачкој је око 2,5 гигатона или кубних километара годишње. То је чини једним од региона са највећим губитком воде на свету“, каже Фамилети.

Свуда у Немачкој мање воде

То је застрашујући налаз. Фамилети само утврђује чињенице, не спекулише о узроцима, али друге анализе показују да су климатске промене у првом плану.

С једне стране, повишене температуре доводе до већег испаравања, са друге стране, током јаких киша тај вишак воде једноставно отиче и не доспева у подземне резерворе вода.

Подаци са сателита „Грејс“ су релативно груби, приказани су у квадратима с дужином странице од 150 километара. Чак и тако можете видети одређене регионалне разлике, објашњава Фамилети.

„Ако добро погледате, можете видети да је посебно висок ниво воде који се повлачи у региону око Линебурга, као и на југозападу, у Баден-Виртембергу, и на југоистоку, у Баварској“, истиче Фамилети

Међутим, практично цела Немачка је црвена, а то значи и да је свуда све мање воде.

Велика потрошња у пољопривреди и приватним домаћинствима

То је проблем, посебно у акутним фазама суше. То се приметило већ пртеходних година – током дужих сушних периода, као у лето 2018, већ је било регионалних проблема са јавним водоснабдевањем. Биљке су увеле на пољима и дрвеће у шумама тешко страдало.

Пољопривреда је и кривац и жртва. У невољи, фармери траже свој спас у све већем наводњавању. Приватна домаћинства против суше такође се боре користећи много воде, чак иако им се само осушио травњак.

Хидролози позивају на мере предострожности

То су још увек проблеми који се јављају у појединим годинама или на појединим локацијама. Професор Мартин Грамбоу, хидролог и главни економиста за воду у баварском Министарству за заштиту животне средине, упозорава на податке из мисије „Грејс“.“Постоје ствари које ми још нисмо објавили, али које, нажалост, потврђују ту слику. Немачка има системски дефицит воде. Непријатна ствар у вези с тим је да се то дуго, дуго времена не примећује, a када постане приметно, прекасно је“, каже Грамбоу

Хидролози стога позивају на мере предострожности. Нова водопривредна подручја морала би да буду заштићена, а веће мреже снабдевања могле би да обезбеде да све оскуднији ресурс воде буде доступан свуда и у наредним деценијама.

Иако је воде све мање, потрошња тог блага је последњих година поново порасла.

 

 

Извор: РТС

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.