недеља, 14 априла

Десет потврђених случајева мајмунских богиња у Србији

У Србији је до данас регистровано десет потврђених случајева мајмунских богиња, саопштио је Институт за јавно здравље „Батут“.

Подсетио је да је до сада у 75 земаља пријављено 16.000 случајева, са пет смртних исхода.

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији са мајмунским богињама у Србији, међу десет случајева осам је потврђено на територији Београда,а два на територији Војводине.

„Сви случајеви су регистровани међу особама мушког пола узраста 27 до 44 године“, навели су из „Батута“.

Осврћући се на одлуку Одбора за ванредне ситуације Светске здравствене организације да мајмунске богиње прогласи јавноздравственом ванредном ситуацијом од међународног значаја, из „Батута“ су навели да Србија припада другој од четири групе земаља на које се односе препоруке директора СЗО.

Другој групи припадају земље које су у скорије време регистровале импортоване случајеве мајмунских богиња или у којима се региструје пренос вируса мајмунских богиња са човека на човека, „укључујући кључне популационе групе или заједнице са повећаним ризиком од изложености“, наведено је у саопштењу „Батута“.

У Групи 1 су земље које нису пријавиле случај мајмунских богиња међу људима или нису пријавиле случај дуже од 21 дан.

Групу 3 чине земље са познатим или сумњивим преносом мајмунских богиња са животиња на људе, укључујући земље где је пренос регистрован сада или у прошлости, као и оне где је присуство вируса мајмунских богиња утврђено код животиња и земље у којима постоји сумња на заражавање животиња укључујући и новозахваћене земље.

У Групи 4 су земље са производним капацитетима за дијагностику, вакцине и терапију.

Поводом резултата седнице Међународног одбора од 21. јула, из „Батута“ подсећају да је тада поменуто да се у овом тренутку ради о епидемији која је концентрисана међу мушкарцима који имају секс са мушкарцима, посебно онима са више сексуалних партнера.

„То значи да је ово епидемија која се може зауставити адекватним стратегијама у кључним популационим групама. Стога је од суштинског значаја поделити информације и предложити мере за заштиту здравља, нарочито у популацији мушкараца која има сексуалне контакте са мушкарцима“, закључили су из „Батута“.

Извор нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.