субота, 20 јула

Човек који је померао границе: 10 ствари које нисте знали о Фредију Меркјурију

Представљамо вам десет ствари које можда нисте знали о фронтмену групе Квин (Qуеен).

Мало који музичар је оставио толики траг на уметност, културу и публику, колико Фреди Меркјури. Иако је остао упамћен по екстравагантности на сцени, о његовом приватном животу се није пуно знало.

Доносимо вам неколико занимљивости које можда нисте знали о, како је то наука доказала, најбољем певачу свих времена:

  1. Рођен је као Фарок Булсара (Фаррокх Булсара)

Фарок Булсара се почео представљати као Фреди док је био у интернату за дечаке, Свети Петар у Мумбају. Званично је променио своје име у Фреди Меркјури (Фреддие Мерцурy) око 1970. године, када је формирана група Квин (Qуеен).

  1. Рођен је у Занзибару

Меркјури је рођен у Стоун Тауну, делу града Занзибара у данашњој Танзанији. Његова породица се преселила тамо како би његов отац могао да настави своју каријеру у Британској колонијалној канцеларији. Одрастао је између Занзибара и Индије пре него што је прешао у Мидлсекс у Енглеској, када је био тинејџер.

  1. Он и његова породица су практиковали зороастризам

Меркјури и његова породица су били Парси и практиковали су зороастризам, једну од најстаријих монотеистичких религија на свету. Иако је годинама није практиковао, његову сахрану је обавио зороастријански свештеник.

  1. Имао је распон гласа од четири октаве

Док је говорио био је у распону баритона, али већина певања је била у тенору. Тим научника је 2016. године одлучио да проучава Меркјуриев глас. Међу многим закључцима до којих су дошли је да су Фредијеве гласне жице вибрирале брже него код просечне особе. Такође, група аустријских, чешких и шведских научника спровела је истраживање, које је објављено у „Логопедицс Пхониатрицс Воцологy“, а на основу којег је Фреди најбољи певач свих времена.

  1. Дизајнирао је грб Квина

Захваљујући дипломи из уметности и графичког дизајна са колеџа Еалинг Арт, Фреди је био и нешто више од лица бенда – он је такође брендирао бенд. Грб који је дизајнирао је састављен од зодијачких знакова читавог бенда – два лава који представљају Џона Дикона и Роџера Тејлора, рак који је зодијачки знак Брајана Меја, и две виле које су представљале Фредијев знак, девица. Наравно, слово Q и круна означавају име бенда, а феникс штити читаву ствар.

  1. Био је врло стидљив

Иако познат по својој живости и необузданом понашању на сцени, људи који су познавали Меркјуриа лично кажу да је био врло стидљив у приватном животу, што је један од разлога због којег је ретко давао интервјуе. „У стварном животу нико није познавао Фредија“, једном је рекао Роџер Тејлор. „Био је стидљив, нежан и љубазан. Никада није био онај Фреди са сцене“.

  1. Отркио је да има сиду само један дан пре него што је преминуо

Меркјури и његов менаџер су издали изјаву која потврђује да Меркјури има сиду, један дан пре смрти. Већ се неколико година у јавности говорило о Фредијевом слабом изгледу и изненадном недостатку турнеје бенда. Неки људи су били врло узнемирени овом одложеном изјавом, говорећи да би раније најављивање могло покренути прилив огромне количине новца као средства за борбу против болести.

  1. Обожавао је мачке

Обожавао је мачке и у једном тренутку је имао 10 мачака. Чак је имао албум и песму (Мр. Бад Гуy) које је посветио својим мачкама. А песму Делилах је написао за своју омиљену мачку.

  1. Једна од његових ознака је био микрофон без доњег дела сталка

У раној фази бенда, негде на средини наступа, Фредијев сталак за микрофон се преполовио. Уместо да га замени, Меркјури га је користио таквог какав јесте. Касније је наставио да употребљава такав сталак за микрофон.

  1. Радио је као носач пртљага на аеродрому

Пре него што је постао један од најпопуларнијих певача у историји музике, Меркјури је држао нешто мање гламурозну позицију – носач пртљага на аеродрому Хитроу (Хеатхроњ). Како би прославили Меркјуријев 72. рођендан, неколико носача пртљага на аеродрому Хитроу одвојило је своје време 5. септембра, како би забавило путнике кореографијом из поштовања према свом бившем колеги.

Извор националнагеографија.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.