четвртак, 18 априла

“Балкан бордело” најбоља представа “Нишвил џез театра” по оцени жирија

Награда за најбољу представу овогодишњег Нишвил џез театра припала је комаду Балкан бордело њујоршке трупе “Ла Мама”, рађеном у сарадњи са “Атељеом 212”, “Кендре Мултимедијом” и “Мy Балканс-ом”. За најбољу музику награђена је представа Црнила ремикс, а за вешту употребу музике жири је похвалио и комад Scooootch!.

Осам представа изведено је протеклих дана, а своја остварења Нишлијама су представиле трупе из Француске, Швајцарске, Бугарске, Хрватске, Македоније, Сједињених Америчких Држава и Србије.

Било је веома позитивно искуство пратити програм овогодишњег Интернационалног театарског Нишвил џез фестивала. Осам изведених представа било је разноврсно и узбудљиво за видети неке од изузетно талентованих уметничких појава. Програм је садржао и снажна дела већ етаблираних уметника. Квалитету свега виђеног допринела је и амбијентална атмосфера фестивала – наводе из жирија.

Иначе, председница жирија била је композиторка и виолинисткиња Џослин Пук, која је компоновала музику за чувени филм Широм затворених очију. Чланови жирија били су и Наташа Гвозеновић и Игор Бурић.

Они истичу да представа Балкан бордело Јетона Незираја, у режији Блерте Незирај, представља изузетан рад уметника, који су успели да испричају причу, али и да увуку публику дубоко у свет сукоба између родитеља и деце, мушкараца и жена, моћних и обичних људи, Истока и Запада.

Базирана на Есхиловој трилогији Орестија, драматургија представе садржи и савременост актуелног тренутка у историји Европе, поготово Балкана, на којем су скорашњи ратови оставили озбиљне последице. Сви позоришни елементи представе су веома добро избалансирани и предвођени бриљантним глумачким креацијама – кажу из жирија.

За најбољу употребу музике награђена је представа Црнила ремикс Јордана Симонова, коју изводи МКЦ Скопље.

Та представа је врло оригинална по томе што ангажује елементе реп музике у јукстапозицији са традиционалним македонским вокалним стиловима. Пуна је прелепих мелодија, ритмова и динамике, који производе својеврсну хип-хоп оперу, изазивајући снажне емоције – образлажу из жирија.

Одлучили су и да специјално спомену француски комад Scooootch! Амели Поирије, због, како објашњавају, веште и разигране употребе музике и обликовања звука, који је на органски начин укомпонован у изведбу.

Остале представе које је нишка публика ових дана могла да погледа су Вартаљ, Рефлеџиа, Песак, Дрвеће плеше и Обавеза.

Извор јужневести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.