четвртак, 18 априла

АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА БОРАЦА БЕСМРТНИ ГВОЗДЕНИ ПУК

Удружење бораца Бесмртни Гвоздени пук Републике Србије у наредним данима ће реализовати пројекат којим су одобрена средства од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ради израде монографије „Сачувајмо их од заборава“.

Наведена монографија ће сачувати од заборава учеснике рата из редова полиције који су дали своје животе ради одбране наше земље. Монографија има за циљ да кроз прикупљања прича и анегдота очува сећање на девет припадника полиције палих у рату 1999.г. из Ниша. Након издавања монографије биће креирана дигитална спомен соба.

Монографија ће бити у традиционалној штампаној форми са фотографијама, биографијама припадника полиције, ауторским текстовима наших сарадника и пријатеља удружења који су се одазвали да дају свој допринос како би се монографија урадила и остварила свој циљ.

Дигитална спомен соба ће бити креирана у виду веб странице где је предвиђено да се на почетку налази монографија која се тренутно израђује а након тога је предвиђено проширење дигиталне спомен собе, додавањем монографија које су у плану да се објаве.

Председник Удружења Дејан Петровић је за интернет портал „Рамондапресс.рс“ изјавио да је обавеза сваког учесника ратова да сачува сећање на своје саборце, да сачува приче, анегдоте, догађаје, судбине наших сабораца. Због тога је Удружење одлучило да крене са израдом прве монографије о палим полицијским службеницима са подручја Града Ниша. Након тога како је Дејан изјавио биће урађена монографија о учесницима ратова из редова војске и резервног састава са територије Града Ниша који су дали своје животе. Након тога у плану је израда монографије о цивилним жртвама рата из Ниша који су преминули за време бомбардовања Ниша 1999.г. Све три монографије ће бити представљене и објављене у дигиталној спомен соби на веб сајту кои се тренутно израђује од стране чланова Удружења који раде на наведеним пројектима.

Како нам је Дејан изјавио циљ ових активности је да се јунаци нашег доба сачувају од заборава јер без прошлости нема ни будућности. Сви још увек памтимо догађаје из 1999 године и шта смо све доживели и преживели. Зато израдом монографије и постављањем дигиталне спомен собе, самин подизањем свести грађана и промоцијом патриотизма и родољубља, учесници ратова и цивили који су пали на бранику отаџбине нече бити никада заборављени.

На крају разговора Дејан се захвалио свим члановима Удружења који су дали допринос ради прикупљања потребног материјала, члановима породица погинулих и преминулих учесника ратова, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Историјском архиву Града Ниша, пријатељима и сарадницима Удружења.

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.