субота, 20 јула

ЗАЛОГАЈИ СА БАЛКОНА: Ваша тераса овог лета може постати предивна башта, ево како

Декоративно је, али и јестиво

Ваша тераса може овог лета постати предивна башта са које ћете убирати свеже залогаје. Наиме, доста је поврћа које ће вашем балкону дати леп и егзотичан изглед и које ћете кад стигну плодови моћи одмах да ставите на тањир.

Ако нисте досад, пробајте обавезно да уз цвеће које подноси високе температуре у неку саксију и жардињеру засадите неке од следећих биљака:

Чери парадајз

Гајење ове поврћке у саксијама је изузетно лако. Биљку треба заливати свака два дана, а течно ђубриво јој додавати на две недеље. Можете га комбиновати са зачинским и лековитим биљем, а најважније је што ћете добити укусне плодове који нису третирани никаквим хемикалијама.

Јагоде

Гаје се у саксији као и било које друго собно цвеће. Два пута годишње их треба ђубрити минералним комплексним ђубривима, а сваке друге године јагоде би требало мењати новим живићима и стављати им нову земљу. У саксији могу донети 20 до 100 плодова, а ово воће и кад је у цвету и кад су му плодови зрели делује као украс.

 

Папричице

Независно да ли је слатка или љута, паприка воли топлоту. Редовно је ђубрите и у њеним плодовима можете уживати све до октобра. Поред тога што је здрава за јело, ова биљка је увек „начичкана“ плодовима, који прелепо изгледају.

Краставац

Спада у популарније поврће за гајење. Успева на осунчаним терасама и балконима. У почетку развоја прихрањујте га на 14 дана, а кад почне да цвета, сваких 10 дана. Обезбедите му ослонац како би плодови имали правилнији облик.

Шаргарепа

Она је као створена за садњу у већим саксијама или кантама. Потребно је да у посуду у којој ћете их гајити сипате што растреситију земљу и да редовно заливате своју малу башту. Ускоро ћете имати предивне и сочне шаргарепице на свом тањиру.

Четири савета за бујну башту током лета

Редовно убирајте плодове

Биљке су током лета у процесу плодоношења, зато је потребно да плодове убирате што чешће, јер ће тако биљка плодове чешће и рађати. Најбоље је да плодове убирате изјутра, јер су тада најсочнији.

Заливајте често

Један од главних разлога пуцања воћа и поврћа јесте недовољна количина воде током лета. Али и претеране количине воде могу бити проблем, јер тада плодови неће бити сочни и садржаће много воде у себи.

Скидајте увело лишће свакодневно

Листове који су оштећени или заражени редовно скидајте са биљке да се болест не би даље ширила, а и да би ваше биљке биле уредне. Болест се успешно може спречити уколико на ваше биљке стављате врућ компост.

 

 

Извор Новости.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.